Naujoji Graikijos valdžia jau kelia bangas dėl Rusijos

28 ES šalių lyderiai antradienį bendrame pareiškime rūsčiai atkreipė dėmesį į „Rusijos toliau teikiamą ir didėjantį palaikymą separatistams, kuris pabrėžia Rusijos atsakomybę“. Dokumente taip pasmerkta artilerijos ataka Mariupolyje – per ją žuvo 30 žmonių. Bet čia prabilo naujoji Graikijos valdžia – esą po pareiškimu nėra naujojo premjero Alexio Tsipro parašo, skelbia „The Wall Street Journal“.

A.Tsipras anksčiau viešai smerkė ES sankcijas Rusijai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
A.Tsipras anksčiau viešai smerkė ES sankcijas Rusijai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-27 16:19, atnaujinta 2018-01-14 22:16

Graikijos vyriausybės atstovai pareiškė: „Dokumentas neturi Graikijos pritarimo“. Ir pridūrė, kad Atėnai vėliau paskelbs pranešimą, kuriame pabrėš, kad Europos Vadovų Taryba nesilaikė reikiamos procedūros, paskelbdama pareiškimą apie padėtį Ukrainoje.

Praeityje A.Tsipras, kuris premjeru buvo prisaikdintas pirmadienio popietę, aštriai kritikavo ES sankcijas Rusijai.

Sekmadienio vakarą, kai paaiškėjo, kad Graikijoje į valdžią ateina „Syriza“, Rusijos televizijos žinių laidos tiesiog spygavo iš džiaugsmo. Mat A.Tsipro retorika užsienio politikos klausimais itin palanki Kremliui.

„Syriza“ atstovai yra teigę, kad Graikijai reikėtų pasitraukti iš NATO ir išvyti JAV karius iš bazės Kretoje. Be to, A.Tsipras prieštarauja ES sankcijoms Rusijai, kuri pernai aneksavo Krymą ir pasiuntė karinę techniką bei karius į Rytų Ukrainą.

Dar 2013 metais partijos programoje negailima priekaištų NATO, peikiamas Izraelis, šlovinami palestiniečiai. ES vadinama „neoliberalia“, Amerika – „imperialistine“. Esą Graikijai geriau draugauti su Rusija ir Kinija.

Rusija yra pagrindinė Graikijos prekybos partnerė. Bet dėl ES sankcijų ir dėl nuvertėjusio rublio į Graikiją atvyksta vis mažiau rusų turistų.

Todėl dar pernai rugsėjį „Syriza“ atstovas užsienio politikos klausimais Costas Isychos smerkė sankcijas, priekaištavo „neonaciams ukrainiečiams“ ir džiaugėsi prorusiškų separatistų laimėjimais fronte.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.