Sudužusį Graikijos naikintuvą valdė patyrę pilotai

Antradienį buvo galutinai patvirtintas per katastrofą Ispanijos karinėje bazėje žuvusių žmonių sąrašas. Jau žinoma, kad žuvo du graikų naikintuvo pilotai ir devyni Prancūzijos kariškiai. Devintas Prancūzijos pilietis mirė dėl sužalojimų.

Per katastrofą Ispanijos karinėje bazėje žuvo dešimt žmonių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per katastrofą Ispanijos karinėje bazėje žuvo dešimt žmonių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 27, 2015, 11:10 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:25 PM

Aiškėja, kad sudužusio graikų naikintuvo pilotai turėjo didelę skrydžių patirtį.

Kaip antradienį pranešė Graikijos gynybos ministerijos atstovas, sudužusį naikintuvą F-16D pilotavo kapitonas Panagiotis Lascaris ir kapitonas Athanasios Zagkas. Abu buvo patyrę pilotai.

35 metų kpt. Panagiotis Lascaris turėjo 1 tūkst. 459 valandų skraidymo patirtį. Iš jų vyras 872 valandas buvo skraidęs naikintuvu F-16. Pilotas buvo vedęs, augino sūnų.

31 metų kpt. Athanasios Zagkas piloto patirtis – 1 tūkst. 128 valandos skrydžių. Iš jų 524 valandas jis skraidė naikintuvu F-16. Kapitonas buvo vedęs, augino sūnų ir dukrą.

Sudužęs lėktuvas (registracijos numeris 93-1084) Graikijos karinėse oro pajėgose tarnavo nuo 1997 m. Jis buvo skraidęs apie 4 tūkst. 56 valandas.

Prancūzijos gynybos ministerija patvirtino, kad per incidentą žuvo aštuoni Prancūzijos kariškiai. Tarp žuvusiųjų yra pilotai ir ant žemės buvę technikai. Dar 21 žmogus buvo sužalotas.

Kaip jau skelbė lrytas.lt, pirmdienį po pietų Ispanijos karinėje bazėje maždaug 250 km į pietryčius nuo Madrido kildamas sudužo Graikijos karinių oro pajėgų naikintuvas F-16D. Naikintuvas krito tiesiai priešais kitų orlaivių stovėjimo aikšteles ir iš karto apsigaubė liepsnomis.

Iš karto po nelaimės pranešta, kad lėktuvas galėjo sudužti dėl pristigusios traukos.

Šioje karinėje bazėje NATO naikintuvų pilotai ir antžeminės tarnybos tobulina savo įgūdžius. Todėl čia nuolat būna nemažai skirtingų šalių naikintuvų.

Ir šiuo atveju naikintuvas sudužo prie pat kitų orlaivių, jau pasiruošusių dalyvauti pratybose. Jų degalų bakai buvo pilni. Dalis šių lėktuvų per nelaimę buvo sunaikinta. Skaičiuojama, kad tai mažiausiai penki prancūzų ir italų orlaiviai.

„Naikintuvas sudužo blogiausioje įmanomoje vietoje“, – neįvadintą karinį šaltinį antradienį citavo Ispanijos „El Pais“.

Pranešama, kad graikų naikintuvas nespėjęs pakilti galėjo įsirėžti į angarą.

Ispanijos portalo elpais.com teigimu, tai buvo treniruočių skrydis. Tuo metu Los Llanos karinėje bazėje pratybose taip pat dalyvavo pilotai iš Belgijos, Danijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Italijos, JAV ir Ispanijos.

Per katastrofą 11 prancūzų ir 10 italų buvo sužeista.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.