A.Lukašenka: „Man už nugaros – šimtai tūkst. ginkluotų žmonių“

Mato grėsmę suverenumui

A.Lukašenka ketvirtadienį surengė spaudos konferenciją.<br>AP nuotr.
A.Lukašenka ketvirtadienį surengė spaudos konferenciją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2015, 12:33 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:26 PM

Mato grėsmę suverenumui

Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra BELTA citavo šalies vadovo pasisakymą per metinę spaudos konferenciją, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino iniciatyva įkurtame bloke, turinčiame tapti atsvara Kinijos ir Europos Sąjungos (ES) ekonominei galybei, neturėtų vykti „prekybos karai“.

„Na, o kalbant apie pareiškimus, kad Baltarusija yra kažkokia rusiškojo pasaulio dalis... Baltarusija – suvereni ir nepriklausoma valstybė ... Mes visuomet buvome svetingi bet kuriam žmogui, bet priversime kiekvieną, kuris tvirtina, kad tokios valstybės anksčiau nebuvo, gerbti mūsų suverenumą ir nepriklausomybę“, – sakė prezidentas.

„Mes savo krašto niekam neatiduosime – tai mano uždavinys. Kad ir koks jis būtų sunkus ir sudėtingas, aš jį išspręsiu. Man už nugaros stovi šimtai tūkstančių ginkluotų žmonių“, – pabrėžė A.Lukašenka.

Maidano nebus

Baltarusijos vadovas taip pat pareiškė, kad nėra jokios galimybės jo šalyje įsiplieksti sukilimui, panašiam į Ukrainos Maidano judėjimą, kuris pernai nuvertė prorusišką šalies lyderį Viktorą Janukovyčių, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Jeigu kieno nors galvoje sukasi paika mintis, kad Baltarusijoje įmanomas Maidanas arba jis įvyks – kuo greičiau išmesite tai iš galvos, juo bus geriau. Baltarusijoje Maidano niekada nebus“, – per metinę spaudos konferenciją sakė A.Lukašenka, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra BELTA.

Prezidentas pabrėžė turintis pakankamus įgaliojimus, kad užkirstų kelią kruvinam pilietiniam konfliktui.

„Niekam – nei jums, nei man, nei sėdintiems čia, nei mūsų besiklausantiems – Maidanas nereikalingas. Esama pavienių niekšų, tačiau valdžia tam ir yra, kad juos neutralizuotų ir neleistų šaudyti vieniems į kitus. Kariauti Baltarusijos viduje niekam nebus leista“, – sakė A.Lukašenka.

Rusijos neišdavė

Jis taip pat pareiškė, kad Baltarusija dėl savo geopolitinės padėties nesiblaškydama vykdo daugiavektorę užsienio politiką.

„Mes niekada nesimeilinome Vakarams, niekada neklūpėjome nei prieš Vakarus, nei prieš Rytus“, – pažymėjo prezidentas.

Jis pabrėžė, kad Baltarusija niekada nėra išdavusi Rusijos. „Aš nė per nago juodymą nenutolau nuo savo įsipareigojimų Rusijos Federacijai“, – tikino A. Lukašenka.

Savo santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu jis apibūdino kaip draugiškus.

„Išdavystės – blaškymosi tarp Rusijos ir Vakarų – niekada nebus“, – pabrėžė A. Lukašenka. „Man Rusija – šventas dalykas“, – pridūrė Baltarusijos prezidentas.  

Pyksta dėl rublio nuvertėjimo

A.Lukašenka taip pat pareiškė, kad Baltarusijos valdžia neplanavo devalvuoti šalies nacionalinės valiutos, bet gyventojai padarė viską, kad Baltarusijos rublis nuvertėtų.

„Aš jau tada sakiau – jeigu lakstysite po valiutų keityklas, jūs pastūmėsite mus taip pasielgti, būsime priversti nuleisti nacionalinę valiutą iki „laisvo plaukiojimo“, – sakė A. Lukašenka. – Tad kokios gali būti man pretenzijos? Žinojau, kad jūs, kaip tikri baltarusiai, manęs nepaklausysite“.

Gruodžio 19 d. Baltarusijos nacionalinis bankas laikinai įvedė 30 proc. rinkliavą valiutą perkantiems juridiniams ir fiziniams asmenims. Taip Centrinis bankas mėgino sumažinti ažiotažą sukėlusią dolerių ir eurų paklausą.

„Nėra jokio pagrindo stovėti valandų valandas prie valiutos keityklos ir patiems sau sudaryti sunkumų“, – sakė tuomet šalies vicepremjeras Petras Prokopovičius. Jis taip pat patikino, kad Baltarusijos rublio devalvacijos nesitikima.

Tą pačią dieną dėl padidėjusios užsienio valiutos paklausos Nacionalinis bankas buvo priverstas užsisakyti pinigų užsienio finansinėse institucijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?