Svaigi žolė legaliai krauna turtus

Kad keliose JAV valstijose legalizuotos marihuanos apyvarta išaugs, suprato visi, tačiau net ir didžiausi optimistai nesitikėjo, kad augimas šaus į viršų kosminiu greičiu.

Marihuanos pramonės augimą gali sustabdyti nebent kai kurių valstijų atsisakymas sušvelninti narkotikų įstatymą.
Marihuanos pramonės augimą gali sustabdyti nebent kai kurių valstijų atsisakymas sušvelninti narkotikų įstatymą.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 31, 2015, 11:02 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:42 AM

Dabar rūkstanti suktinė daugelį Amerikos verslininkų gali paversti milijardieriais.

Legalios marihuanos industrija yra greičiausiai auganti pramonės šaka Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ekspertai skaičiuoja, kad jei kanapės būtų legalizuotos visose 50 šalies valstijų, šio narkotiko pramonė taptų net didesnė nei ekologiško maisto.

Tyrėjai iš kanapių pramonės investicijų ir mokslinių tyrimų įmonės „The ArcView Group“ neseniai pateikė iškalbingus šį reiškinį iliustruojančius skaičius ir apklausų rezultatus.

Jie apskaičiavo, kad per metus marihuanos rinka JAV išaugo net 74 proc.: nuo 1,5 mlrd. dolerių (1,3 mlrd. eurų) 2013 m. iki 2,7 mlrd. dolerių (2,3 mlrd. eurų) 2014 m.

Ir, regis, ateinančiais metais kanapių rinka tiktai didės.

Stulbina tyrimo rezultatai

Atlikdami tyrimą mokslininkai apklausė šimtus medicinos ir pramogų tikslais marihuaną pardavinėjančių verslininkų ir šio augalo augintojus tose valstijose, kuriose ši narkotinė medžiaga legalizuota. „The ArcView Group“, kad užtikrintų tyrimo reprezentatyvumą, rėmėsi ir valstybinių institucijų, ne pelno organizacijų ir privačių kompanijų surinktais duomenimis.

„Pastaraisiais metais kanapių pramonė pavirto sparčiausiai augančia pramonės šaka visoje Amerikoje, – kalbėjo tyrėjų grupės vadovas Troy Daytonas. – Sunku įsivaizduoti, kad dabartinėmis aplinkybėmis atsirastų nors vienas rimtas verslininkas, kuris nebūtų pagalvojęs apie naujas galimybes kanapių rinkoje.“

Kanapių pramonė sužydėjo 2013–2014 m., tačiau jos augimas neturėtų nutrūkti – prognozuojama, kad 2015 m. rinka išaugs dar 32 proc. Anot mokslininkų, spartus augimas dar bus ryškus per ateinančius penkerius metus.

Legalizuos daugiau valstijų

Šiuo metu kanapes legalizavusios keturios JAV valstijos: Koloradas, Vašingtonas, Aliaska ir Oregonas.

Už marihuanos vartojimą pramoginiais tikslais pasisakė ir šalies sostinės Vašingtono gyventojai, tačiau ten vis dar draudžiama kanapes pardavinėti tokiais tikslais.

23 valstijos yra legalizavusios marihuanos, kaip vaistų, vartojimą, tačiau federaliniu lygiu ši narkotinė medžiaga vis dar draudžiama.

Tyrėjai prognozuoja, kad per ateinančius penkerius metus situacija gali kiek pasikeisti.

Jų teigimu, kanapes pramoginiais tikslais gali legalizuoti dar 14 valstijų, o dar dvi įteisins šio narkotiko panaudojimą medicininiais tikslais.

Šiuo metu bent 10 valstijų iš tiesų svarsto apie pasilinksminimui skirtos marihuanos įteisinimą ateinančius dvejus metus balsuojant ar išleidžiant įstatymą.

Tyrėjai prognozuoja, kad iki 2019 m. visų medžiagą legalizavusių valstijų marihuanos rinka sieks iš viso 11 mlrd. dolerių (9,6 mlrd. eurų).

Pirkimo įpročiai skirtingi

Taip pat pateikiami įdomūs duomenys skirtingose JAV valstijose. Kalifornijoje vis dar yra didžiausia marihuanos rinka – jos dydis beveik 1,3 mlrd. dol. (1,1 mlrd. eurų).

O Arizonoje ši pramonės šaka plėtojasi greičiau negu bet kur kitur.

Abiejose valstijose kol kas legalizuota tik medicininė marihuana, tačiau 2016 m. tikėtinai bus svarstoma įteisinti ir kanapių naudojimą pramogai.

Skaičiuojama, kad 2014 m. legalią marihuaną vaistinėse pirko daugiau nei 1,5 mln. pirkėjų.

Penkios valstijos dabar giriasi didesne nei 100 mln. dol. (88 mln. eurų) marihuanos rinka, o Kolorado ir Vašingtono valstijose – pirmosiose, kuriose atidarytos specializuotos marihuanos parduotuvės, – kanapių praėjusiais metais iš viso buvo parduota už 370 mln. dolerių (327 mln. eurų).

Oregono ir Aliaskos valstijose tikimasi, kad vasarą atidarius pirmąsias specializuotas parduotuves per metus apyvarta iš viso sudarys 275 mln. dolerių (242 mln. eurų).

Didžiulį marihuanos pramonės augimo tempą gali sustabdyti nebent kai kurių valstijų atsisakymas sušvelninti narkotikų įstatymą.

Jeigu vis dėlto išsipildytų toks scenarijus, kurio metu visos 50 valstijų legalizuotų kanapes, jų pardavimas siektų maždaug 36,8 mlrd. dolerių (32,4 mlrd. eurų) per metus.

„Tai labai įdomus metas, – tikino marihuanos legalizavimą palaikantis T.Daytonas. – Netrukus gali atsirasti naujų milijonierių ir milijardierių, o tuo pat metu visuomenė taps saugesnė ir laisvesnė.“ („The Huffington Post“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.