Kas palauš Rusiją: Vakarų kantrybė ar Ukrainos narsa?

Naujausios separatistų atakos tik dar kartą patvirtino, kad Minske pasirašyti susitarimai neturi jokios galios. Rusijos karas prieš Ukrainą tęsiasi, o šalis yra priversta ieškoti naujų būdų, kaip atkurti taiką, rašo kyivpost.com.

Ukraina privalo atlaikyti Rusijos spaudimą.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Ukraina privalo atlaikyti Rusijos spaudimą.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-02 10:05, atnaujinta 2018-01-14 09:44

„Turime atrasti būdą, kaip sustabdyti Rusijos terorą“, – kalbėjo Pasaulio politikos instituto direktorė Aliona Getmančuk. Realūs kol kas atrodo du būdai: 1) ekonominių sankcijų išsigandęs Vladimiras Putinas pakeis agresyvų Rusijos požiūrį; 2) Ukrainos karinės pajėgos sustiprės, mobilizuosis ir pačios išstums Rusijos remiamus separatistus iš jų valdomų teritorijų.

Beveik 150 milijardų dolerių (132 mlrd. eurų) užsienio investicijų paliko Rusiją praėjusiais metais. Naftos kainos – Rusijos ekonomikos širdis – smuko beveik perpus, taip sudrebindamos rublio kursą. Vakarų sankcijos apkartino gyvenimą daliai Kremliaus veikėjų, tačiau V.Putinas tęsia šį karą.

Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto dėstytojas ir buvęs Rusijos užsienio reikalų ministras Georgijus Kunadzė mano, kad ekonomikos žlugimas ir politinė izoliacija galų gale gali tapti taikos priežastimi.

„Manau, kad Rusija yra geopolitiškai labai vieniša valstybė – be patikimų partnerių ir galimybių naudoti švelniosios jėgos politiką“, – aiškino G.Kunadzė. Buvęs Ukrainos užsienio reikalų ministras Volodymyras Ogryzka pritaria tokiai nuomonei ir skatina toliau burti plačią tarptautinę koaliciją ir galiausiai reikalauti separatistų pripažinimo teroristiniu judėjimu.

„Didžiausias pavojus, kylantis Ukrainai, – Donbaso konflikto įšaldymas. Tai tiktų ir Rusijai, ir deja, Europai, nes niekas nenori prarasti pinigų, o, kita vertus, Europa nenori visiškai nutraukti ryšių su Rusija“, – pažymėjo V.Ogryzka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.