Kuo „Islamo valstybei“ buvo svarbi džihadistė S.al Rishawi?

Pasaulis Sajidą al Rishawi prisimins kaip moterį, kurios išlaisvinimo reikalaujanti „Islamo valstybė“ (IS) grasino ir vėliau nužudė mažiausiai tris įkaitus. Kas iš tikrųjų buvo ši moteris ir koks jos ryšys su radikalų grupe, okupavusia dideles teritorijas Irake ir Sirijoje, klausia CNN.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2015, 4:54 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 3:35 AM

S.al Rishawi kartu su „Al Qaedos“ kovotoju Ziyadu Karboli buvo pakarti trečiadienį auštant, Jordanijai keršijant už lakūno Moazo al Kassasbeho sudeginimą. Ji buvo suimta po nepavykusio bandymo susisprogdinti 2005 metais per teroristinį išpuolį viešbutyje Jordanijoje.

Vaizdo įrašuose, kuriuos išplatino IS, ji buvo įvardijama kaip „įkalintoji sesuo“. Juose buvo reikalaujama jos paleidimo mainais už įkaitu paimtą japonų žurnalistą Kenji Goto. Nesulaukę mainų, džihadistai japoną vėliau nužudė.

Viešumoje nesirodė devynerius metus 2005 metų lapkritį televizijos transliacijos metu S.al Rishawi pasakojo, apie savo dalyvavimą teroristinių išpuolių serijoje, per kurią susprogdintuose viešbučiuose žuvo mažiausiai 57 žmonės. „Mano vyras susprogdino savo įtaisą, aš irgi bandžiau tai padaryti, tačiau jis nesuveikė. Žmonės pradėjo bėgti ir aš bėgau su jais“, – ramiu balsu tada pasakojo teroristė.

2006 metais ji buvo nuteista myriop, bet tais pačiais metais Jordanija paskelbė mirties bausmės įstatymo moratoriumą. Egzekucijos šalyje buvo sustabdytos iki pat šių metų sausio.

S.al Rishawi iš savo gimtojo Ramadžio miesto centriniame Irake į Jordaniją su vyru prasmuko pasinaudodama padirbtais pasais. Vyras ją išmokė ir naudotis savadarbiais sprogmenų diržais ir organizavo visą ataką.

Jordanijos teisėsaugos teigimu, moteris prisijungė prie savo vyro tam, kad kaip savižudė susisprogdintų viešbutyje „Radisson“.

Per savo prisipažinimą ji parodė ir nesuveikusį sprogmenų diržą, grubiai suklijuotą lipnia juosta. Jos vyrui pavyko susisprogdinti, kartu nusinešant 38 žmonių, dalyvavusių vestuvėse pokylių salėje, gyvybes. Trys sprogdintojai kartu su 57 civiliais tą dieną žuvo trijų viešbučių atakose. Jordanija dėl atakų kaltino „Al Qaedą“

Po minėto išpuolio Jordanija dėl atakų kaltino „Al Qaedos" teroristinę grupuotę, kuriai vadovavo Jordanijoje gimęs Abu Musabas al Zarqawis. Jis buvo nužudytas JAV antpuolio metu 2006 metais. S.al Rishawi buvo tuometinio „Al Qaedos“ lyderio patikėtinio sesuo.

Atsistatydinęs JAV „Delta“ pajėgų vadas leitenantas Jamesas Reesas pasakoja, kad S. al Rishawi išlaisvinimas turėjo padėti IS susigrąžinti svarbiausius savo žmones, kurie galėtų prisidėti prie propagandos.

Po S.al Rishawi sulaikymo 2005 metais kiti šaltiniai teigė, kad ji nebuvo apsijuosusi sprogmenų diržo, tačiau su savimi turėjo net porą jų. Vienas diržas buvo sudarytas iš sprogmenų, o kitas – apginkluotas rutuliniais guoliais, kad ataka nusineštų dar daugiau žmonių gyvybių.

Savo prisipažinime per televiziją S. al Rishawi pasakojo, kad su vyru buvo pasirinkę skirtingus pokylių salės kraštus, kad sprogimai būtų kuo efektyvesni.

Parengė Justė Adakauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.