Šiaurės Korėjoje jau trūksta vyrų – į kariuomenę šaukia moteris

Viena labiausiai militarizuotų valstybių pasaulyje Šiaurės Korėja nori toliau stiprinti savo pasirengimą. Dabar karinė tarnyba privaloma jau ir moterims, nes tinkamų vyrų jau neberandama.

Iki šiol Šiaurės Korėjos armijoje moterys tarnavo tik savo noru.<br>„Reuters“ nuotr.
Iki šiol Šiaurės Korėjos armijoje moterys tarnavo tik savo noru.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 4, 2015, 6:58 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:27 AM

Neseniai šaltinis iš Šiaurės Korėjos atskleidė, kad šalyje trūkstant karių į armiją priverstinai bus imamos ir jaunos moterys. Šis naujas įstatymas taikomas 17–20 metų moterims visoje šalyje.

„Praėjusių metų pabaigoje pasirodė įsakymas, kuriuo numatyta, jog visos moterys, kurios baigė pagrindinę ir vidurinę mokyklą, turi atlikti privalomąją karinę tarnybą, – atskleidė šaltinis iš Šiaurės Hamgjongo provincijos. – Išankstinė atranka ir fizinės būklės įvertinimas jau atlikti, merginos jau suskirstytos į sektorius, o priėmimas į karinę tarnybą prasidės balandį.“

Per atranką tikrinama, ar merginos neturi fizinių trūkumų, ar neserga užkrečiamosiomis ligomis. Minimalus reikalavimas dėl ūgio – 142 cm, tačiau jo griežtai nepaisoma.

Įprastai priėmimas į karinę tarnybą šalyje vykdavo du kartus per metus: balandį priimami tik mokyklą baigę asmenys, o rugpjūtį – dirbantys žmonės.

Iki šiol moterys armijoje tarnavo tik savanoriškai, o vyrams karinė tarnyba buvo privaloma. Tiesa, nors pagal naują įstatymą ši prievolė galios ir moterims, jos tarnaus trumpiau.

„Priešingai nei vyrai, kurie turi tarnauti 10 metų, moterys armijoje bus iki kol joms sueis 23 metai“, – aiškino šaltinis.

Karinės tarnybos neišvengs ir dauguma toliau mokslus norinčių tęsti moterų. Teigiama, kad universitetai ir profesinio rengimo centrai jau šįmet priims tik tas merginas, „kurios jau atliko karinę tarnybą arba yra nepaprastai gabios mokinės iš specialiųjų mokyklų, kurios iš viso gali būti atleistos nuo karinės prievolės“.

Šiaurės Korėjos armija taip tikisi kompensuoti karių trūkumą savo „milijono žmonių armijoje“. Jis susidarė dėl didelio vaikų mirtingumo ir mažo gimstamumo, kurį lėmė praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį šalyje siautęs badas.

Teigiama, kad naujasis įstatymas sukėlė didelį visuomenės susirūpinimą. Kol vyrai tarnaudavo armijoje, Šiaurės Korėjos moterys įprastai būdavo atsakingos už šeimos išlaikymą. Dabar, kai karinę uniformą teks vilkėti ir moterims, jos nėra tikros dėl savo ateities. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.