Saudo Arabijos karališkajai šeimai – teroristų rėmimo šešėlis

Vienintelis tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ sąmokslininkas, nuteistas už 2001

Saudo Arabijos ambasada šiuos kaltinimus griežtai paneigė, pavadinusi Z.Moussaoui pamišusiu nusikaltėliu.<br>AP nuotr. iš archyvo
Saudo Arabijos ambasada šiuos kaltinimus griežtai paneigė, pavadinusi Z.Moussaoui pamišusiu nusikaltėliu.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 5, 2015, 10:44 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 2:09 AM

Šie Prancūzijos piliečio Zacarias Moussaoui, vadinamo „20-uoju pagrobėju“, pareiškimai cituojami dokumentuose, kuriuos Niujorko federaliniam teismui pateikė rugsėjo 11-osios aukų advokatai ir kuriuose Saudo Arabija kaltinama rėmusi „al Qaeda“.

Saudo Arabijos ambasada šiuos kaltinimus griežtai paneigė, pavadinusi Z.Moussaoui „pamišusiu nusikaltėliu, kurio paties advokatai pateikė įrodymų, jog jis yra psichiškai neįgalus“.

Per 2006 metais vykusį bylos nagrinėjimą Z.Moussaoui advokatai teigė, kad jis serga paranojine schizofrenija, o teisme jo elgesys būdavo ūmus ir neprognozuojamas.

Duodamas parodymus Z.Moussaoui teigė sukūręs „al Qaeda“ donorų duomenų bazę ir tvirtino, kad tarp grupuotės rėmėjų buvo Saudo Arabijos karališkosios šeimos narių, įskaitant buvusį žvalgybos vadovą princą Turki al Faisalą ir princą Bandarą bin Sultaną, kuris 22 metus, iki 2005-ųjų, dirbo Saudo Arabijos ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose.

Niujorko teismui pateiktame 127 puslapių dokumente cituojami Z.Moussaoui pareiškimai, kad iš turtingų donorų Saudo Arabijoje gautos lėšos buvo „gyvybiškai svarbios" teroristų tinklui 10-o dešimtmečio pabaigoje.

Jis pasakojo, kad „al Qaeda“ būdavo aukojamos 2–3 mln. JAV dolerių sumos.

Z.Moussaoui taip pat tvirtino, kad kai kuriuos aukšto rango Saudo Arabijos pareigūnus siejo glaudūs socialiniai ryšiai su jų tėvynainiu, tuomečiu „al Qaeda“ vadovu Osama bin Ladenu.

Jis sakė dukart vykęs į Saudo Arabiją perduoti „al Qaeda“ lyderio ranka rašytų laiškų aukšto rango pareigūnams, tarp jų princui Turki.

Z.Moussaoui taip pat tvirtino, kad Afganistane buvo susitikęs su vienu Saudo Arabijos ambasados Vašingtone pareigūnu aptarti „al Qaeda“ planų surengti išpuolius Jungtinėse Valstijose. Jiedu esą turėjo dar kartą susitikti JAV sostinėje, kad aptartų sąmokslą numušti Amerikos prezidento lėktuvą.

Saudo Arabijos ambasada išplatino pranešimą, kuriame atmetami šie kaltinimai.

„Rugsėjo 11-osios ataka yra intensyviausiai kada nors tirtas nusikaltimas, o tyrimo išvados neparodė jokio Saudo Arabijos vyriausybės arba pareigūnų dalyvavimo“, – pažymima pareiškime.

Z.Moussaoui, kurio kaltė buvo pripažinta 2006 metais, padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl savo indėlio planuojant daugiausiai žmonių gyvybių nusinešusias teroro atakas per JAV istoriją. Šiuo metu jis yra laikomas griežčiausio apsaugos režimo kalėjime Kolorade.

Vienas jo gynybos iškviestas psichologas nagrinėjant bylą liudijo, kad Z.Moussaoui pasireiškia klasikiniai schizofrenijos simptomai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.