Popiežius Pranciškus pateisina fizines bausmes prieš vaikus

Popiežius Pranciškus leido tėvams suduoti savo vaikams juos auklėjant, jeigu yra išlaikomas jų orumas, praneša „The Guardian“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-06 17:12, atnaujinta 2018-01-13 21:58

Kassavaitinio susitikimo su tikinčiaisiais metu popiežius kalbėjo apie tėvo vaidmenį šeimoje. Jo apibūdinimu, geras tėvas yra atlaidus, bet gebantis „griežtai auklėti“ neatgrasydamas vaiko.

„Susitikime su šeimomis aš kartą aš girdėjau vieną tėvą pasakojant, kad jis kartais turi pliaukštelėti savo vaikui, bet visuomet suduoda ne į veidą, kad jo nepažemintų. Kaip gražu, kad jis supranta orumo prasmę, moka teisingai nubausti savo vaiką“, – dalinosi įspūdžiais popiežius.

Tėvas Thomas Rosica iš Vatikano spaudos centro pabrėžė, kad Katalikų Bažnyčios galva tikrai nekalbėjo apie smurtą ar žiaurų elgesį su vaikais, bet apie „pagalbą augant ir bręstant“.

„Kas nėra sudrausminęs savo vaiko arba pats buvęs sudrausmintas vaikystėje? Pažiūrėkite į popiežių Pranciškų, kai jis yra su vaikais, ir leiskite vaizdams kalbėti už save. Iškreipti šiuos žodžius reiškia nesuprasti popiežiaus, kuris paprasta kalba ir kukliu elgesiu kuria tikrą normalumo revoliuciją“, – laiške rašė Vatikano atstovas.

Praėjusiais metais Katalikų Bažnyčios pozicija dėl fizinių bausmių susilaukė daug kritikos iš Jungtinių Tautų žmogaus teisių komiteto dėl vaiko teisių.

Savo ataskaitoje komiteto nariai priminė Šventajam Sostui, kad Vaiko teisių konvencija aiškiai liepia visoms jos dalyvėms visomis teisinėmis ir edukacinėmis priemonėmis apsaugoti vaiką nuo bet kokio fizinio ar psichologinio smurto.

Šventajam Sostui rekomenduota pakoreguoti įstatymus, kurie uždraustų fizines bausmes prieš vaikus, taip pat ir šeimoje, ir užtikrinti, kad nuo bausmių susilaikytų katalikiškos mokyklos ir institucijos.

Rekomendacijas paskatino pranešimai apie paplitusį smurtą ir fizines bausmes katalikų įsteigtose mokyklose visame pasaulyje, ypač Airijoje. Piktnaudžiavimas smurtu komiteto yra prilyginamas epidemijai.

Vatikanas yra gynęsis, kad niekada neskatino fizinių bausmių ir neturi jokios jurisdikcijos katalikiškose mokyklose visame pasaulyje. Šventasis Sostas pabrėžė galintis užtikrinti vaiko teisių apsaugą tik Vatikano teritorijoje.

Katalikų bažnyčios atstovai pabrėžė, kad žodis „bausmė“ net nėra naudojamas bažnyčios mokyme apie tai, kaip tėvai turi „šviesti, vesti, taisyti, mokyti ir drausminti“ savo vaikus.

39 pasaulio valstybės draudžia fizines bausmes visose situacijose, taip pat ir namuose, kur dažniausiai patiriamas smurtas.

Parengė Justė Adakauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.