J. Kerry susitiko derybų su Irano užsienio reikalų ministru

JAV valstybės sekretorius

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.<br>Reuters nuotr.
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2015, 10:10 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:20 PM

„Jų susitikimas buvo sutelktas į vykstančias branduolinės programos derybas, lyderiai aptarė neseniai įvykusius P5+1 (šešių stipriausių pasaulio valstybių) susitikimus“, – nurodė anonimu norėjęs išlikti JAV valstybės departamento pareigūnas.

Susitikimas, kuriame taip pat dalyvavo Europos Sąjungos (ES) aukšto rango pareigūnė Helga Schmid, vyko kasmetinės Miuncheno konferencijos kuluaruose. J. Kerry ir M. J. Zarifas per pastaruosius mėnesius buvo ne kartą susitikę, bandydami išeiti iš branduolinės programos derybų aklavietės.

Tikimasi, kad Miunchene Irano užsienio reikalų ministras susitiks su kolegomis iš Prancūzijos ir Rusijos.

Reaguodamas į JAV valstybės departamento pareiškimą, šaltinis iš Izraelio premjero Benjamino Netanyahu biuro įspėjo apie galimą pavojingą sutartį, sudarysiančią sąlygas Iranui pasigaminti branduolinių ginklų, kurie keltų grėsmę Izraeliui.

„Premjeras B. Netanjahu įsitikinęs, kad tai jo pareiga kalbėti apie šią mirtiną grėsmę žydų valstybei, kol dar yra šiek tiek laiko sustabdyti šį blogą sandėrį“, – taip pat anonimiškai kalbėjo Izraelio atstovas.

JAV respublikonai pakvietė B. Netanjahu kovą sakyti kalbą Kongrese. Šį kvietimą itin kritikavo prezidento Baracko Obamos atstovaujami demokratai.

Iranas su JAV, Didžiąja Britanija, Prancūzija, Vokietija, Rusija bei Kinija nustatė kovo mėnesio terminą, kai turi būti priimtas politinis susitarimas prieš galutinį branduolinės programos derybų terminą birželio 30 d. Stipriausios pasaulio šalys nori, kad Iranas apribotų branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą.

Vakarų šalims įtariant Iraną bandymu pasigaminti branduolinį užtaisą, Teheranas kategoriškai neigia siekiantis šio ginklo, ir tikina, kad atominių medžiagų tyrinėjimai šalyje vykdomi tik taikiais tikslais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.