Paskutinioji diena Miunchene – Artimiesiems Rytams ir Iranui

Artimųjų Rytų taikos procesas ir Irano branduolinė programa taps svarbiausiomis temomis trečiąją ir paskutiniąją 51-osios Miuncheno saugumo konferencijos dieną. Forumo dalyviai taip pat nemažai dėmesio skirs Ukrainos krizei – ši tema dominavo dvi pirmąsias susitikimų dienas.

ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai F.Mogherini.<br>AP nuotr.
ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai F.Mogherini.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 8, 2015, 9:47 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:00 PM

Forume kalbės ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Frederica Mogherini, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris, Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas. Taip pat planuoja pasisakyti Irano užsienio reikalų ministerijos vadovas Javadas Zarifas ir JAV senatorius Johnas McCainas, žinomas savo antirusiška retorika.

Beje, Irano užsienio reikalų ministras J.Zarifas su JAV valstybės sekretoriumi J.Kerry sekmadienį Miunchene susitiks antrą kartą per tris forumo dienas.

Bavarijos sostinėje jau vasario 6 d. įvyko pirmosios jų konsultacijos, trukusios 2,5 valandos. Tuomet naujienų agentūra IRNA pranešė, kad susitikimo metu norėta pasirengti tolesniam derybų tarp Irano ir P5+1 (šešių stipriausių pasaulio valstybių) etapui. Kada vyks susitikimas, iki šiol nėra pranešama.

Sekmadienį Miunchene vyks diskusijos tema „Ar sulaukėme Artimųjų Rytų, kokiais juos žinome, galo“.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas planuoja dvišalį susitikimą su F.Mogherini. Taip pat Rusijos diplomatijos vadovas dalyvaus tarptautinių Artimųjų Rytų konflikto sureguliavimo tarpininkų (Rusijos, JAV, Jungtinių Tautų ir ES) susitikime.

Penktadienį ir šeštadienį Miunchene pirmiausiai buvo aptarta Ukrainos problema. Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir JAV viceprezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad rytiniuose šalies rajonuose vykstantis konfliktas negali būti išspręstas karinėmis priemonėmis. Pareigūnai apkaltino Rusiją destabilizuojant situaciją Ukrainoje. Tiesa, A.Merkel teigė, kad kurti Europos saugumo architektūrą būtina „kartu su Rusija, o ne prieš ją“.

Forume dalyvavo apie 20 valstybių ir vyriausybių vadovų, taip pat apie 60 užsienio reikalų ir gynybos ministrų, verslo atstovų ir akademinės bendruomenės, žmogaus teisių organizacijų pareigūnų iš viso pasaulio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.