A. Merkel prieš naujas derybas vieši pas B. Obamą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel atvyko į Vašingtoną, kur su JAV prezidentu Baracku Obama aptars artėjančias keturšales derybas Minske dėl taikos plano Ukrainai, praneša „Associated Press“.

A.Merkel su B.Obama nesutaria dėl ukrainiečių apginklavimo<br>„Reuters“ nuotr.
A.Merkel su B.Obama nesutaria dėl ukrainiečių apginklavimo<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 9, 2015, 10:05 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:22 PM

Tikimasi, kad susitikimo metu A.Merkel išreikš savo pasipriešinimą JAV pasiūlymams apginkluoti Ukrainos kariuomenę kovoje su Rusijos remiamais separatistais šalies rytuose.

„Esu įsitikinusi, kad konflikto neįmanoma išspręsti karinėmis priemonėmis“, – sekmadienį Miuncheno saugumo konferencijoje kalbėjo ji.

A.Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as praėjusią savaitę viešėdami Kijeve ir Maskvoje sutarė, jog trečiadienį Minske prie vieno stalo susės Vokietijos, Prancūzijos, Ukrainos ir Rusijos vadovai. JAV derybose nedalyvaus.

Šalių lyderiai stengsis atgaivinti iki šiol neveikiantį taikos planą, dėl kurio nesėkmingai bandyta susitarti dar rugsėjo mėnesį.

Derybose Baltarusijos sostinėje dalyvausiantys A.Merkel ir F.Hollande'as stipriai priešinasi pasiūlymui apginkluoti Ukrainos karius kovoje prieš Rusijos pajėgas Rytų Ukrainoje. Baltieji rūmai leido suprasti, kad jau svarsto apie tokią galimybę,

Ginklų tiekimo Ukrainai oponentai baiminasi, kad konfliktas tokiu atveju išaugtų į nuotolinį karą tarp Vašingtono ir Maskvos.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry NBC televizijai taip pat sakė, kad jis labiau pasikliauna diplomatiniais sprendimais ir nėra apsisprendęs dėl Kijevo apginklavimo.

„Neabejoju, kad papildoma ekonominė ir kitokia pagalba turėtų būti tiekiama Ukrainai. Diplomatinis, o ne karinis sprendimas yra geriausia išeitis. V.Putinas turi nusiraminti, o mes turime parodyti, kad esame visiškai atsidavę Ukrainos vienybei ir suverenumui“, – kalbėjo J.Kerry.

Jungtinių Tautų skaičiavimais, daugiau kaip 5,3 tūkst. žmonių jau žuvo nuo karo veiksmų pradžios balandžio mėnesį, kurie ypatingai sustiprėjo per pastarąsias dvi savaites.

Susitikimas tarp B.Obamos ir A.Merkel vyksta po metus trukusios įtampos santykiuose tarp valstybių, kuriuos viešumoje atšaldė pranešimai apie JAV žvalgybos klausomus Vokietijos kanclerės ir kitų Europos lyderių pokalbius.

Po viešnagės pas B.Obamą, A.Merkel pirmadienį ketina skristi į Otavą, kur susitiks su Kanados premjeru Stephenu Harperiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.