Kodėl derybos dėl krizės Ukrainoje sureguliavimo vyksta Minske?

Minske trečiadienį turėtų

Baltarusiją nuo 1994 metų autoritariškai valdo prezidentas Aleksandras Lukašenka (kairėje).<br>AP nuotr. iš archyvo
Baltarusiją nuo 1994 metų autoritariškai valdo prezidentas Aleksandras Lukašenka (kairėje).<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 10, 2015, 4:39 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 2:23 PM

Baltarusija laikoma paskutiniąja Europos diktatūra. Tai paskutinioji žemyno šalis, kurioje vis dar vykdomos mirties bausmės – šūviu į pakaušį.

Baltarusiją nuo 1994 metų autoritariškai valdo prezidentas Aleksandras Lukašenka. Dėl rimtų žmogaus teisių pažeidinėjimų kritikuojamas šalies vadovas anksti pasisiūlė būti tarpininku Ukrainos konflikte. 60-metis palaiko gerus santykius su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka ir Kremliaus lyderiu Vladimiru Putinu. Ekonomiškai Baltarusija yra priklausoma nuo Rusijos.

Tarpininkaujant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), Minske nuo pat pradžių vyko Ukrainos, Rusijos ir separatistų atstovų susitikimai. Minskas rusams ir ukrainiečiams yra neutrali teritorija. Alternatyvios derybų vietos, tarkim, Vakaruose, „de facto“ neįmanomos ir todėl, kad daugeliui aukštų sukilėlių atstovų galioja kelionių draudimas.

Baltarusija, kuriai Europos Sąjunga (ES) ir JAV taiko sankcijas, iš tarpininkės vaidmens tikisi ir tarptautinio dėmesio. „Geležine ranka“ valdantis A. Lukašenka šiais metais sieks dar vienos kadencijos prezidento poste. Stebėtojai mano, kad Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o, kurie šiaip aplenktų Minską, apsilankymas vietos valstybinės žiniasklaidos, be kita ko, bus įvertintas kaip ES parama Baltarusijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.