Atsitiktinumų nebūna: kaip Rusija baudžia internautus

Per kelerius pastaruosius metus Rusijoje daugiau nei 20 žmonių buvo nuteisti už veiklą socialiniuose tinkluose – skelbiamas asmenukes, dalinimąsi informacija. Kratos buvo rengiamos vien dėl žymės „Patinka“ paspaudimo. „Meduza“ skelbia pačias netikėčiausias istorijas iš vis labiau varžomo Rusijos internautų gyvenimo.

Rusai turi atsargiai elgtis internete, nes net neatsargus paspaudimas „Patinka“ gali atkreipti į juos tyrėjų dėmesį.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Rusai turi atsargiai elgtis internete, nes net neatsargus paspaudimas „Patinka“ gali atkreipti į juos tyrėjų dėmesį.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2015, 10:54 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 11:11 AM

„Patinka“? Ar tikrai?

2012 metais trys tyrėjai apsilankė pas Kazanės gyventoją Vitoldą Filipovą ir įteikė jam įsakymą kitą rytą atvykti į apklausą.

Policijos dėmesys V.Filipovo nenustebino, nes jis buvo vienas Rusijos visaliaudinės sąjungos – naujos nacionalistinės partijos – skyriaus Tatarstano respublikoje vadovų. Partija buvo ką tik įregistruota ir itin domino valdžią.

„Dėl mano pareigų partijoje jau ne kartą buvau susidūręs su nusikalstama Tatarstano teisingumo sistema. Tada, 2012-aisiais, buvome visame regione surengę kelias dešimtis didelių demonstracijų, – šiandien prisimena V.Filipobas. – Mūsų opozicinė organizacija baugino Tatarstano etnokratinį elitą“.

Vis dėlto politiką nustebino tai, kas vyko apklausos rytą. Tyrėjai V.Filipovui parodė kelias momentines ekrano kopijas („skrynšotus“) iš jo paskyros socialiniame tinkle „VKontakte“ ir paaiškino, kad analizuoja galimybę pareikšti jam kaltinimus „dėl ekstremistinio, etninę neapykantą, fašizmą ar nacizmą skatinančio turinio platinimo“.

Byla buvo paremta nuotraukomis iš garsaus filmo „Amerikos istorija X“ („American History X“) – jose ant galvą nusiskutusio aktoriaus Edwardo Nortono krūtinės matyti ištatuiruota svastika.

„Puikiai supratau, kad kaltinimai absurdiški“, – tegia V.Filipovas. Juk filmas, žinoma, antifašistinis, jis Rusijoje neuždraustas, rodytas per televiziją. E.Nortonas už savo pasirodymą netgi buvo nominuotas Oskarui.

Be to, V.Filipovas nuotraukos su svastika pats niekada neskelbė, jis tik ties ja paspaudė žymę „Patinka“. Vyras net pasikvietė programuotoją, kad jis teismui paaiškintų technines „VKontakte“ subtilybes, bet teisėjas jo nesiklausė.

Iš pradžių V.Filipovą ketinta nuteisti už ekstremizmą , bet vėliau kaltinimai buvo perkvalifikuoti į „nacistinių simbolių reklamavimą“, o tai – tik administracinis pažeidimas.

V.Filipovas, aišku, vis tiek nepatenkintas: „Kaip galima suprasti iš prokurorų aiškinimų, toji propaganda susidėjo iš vienintelio mano veiksmo – žymės „Patinka“ paspaudimo. Tai padarydamas, pasirodo, Rusijoje paskatinau neapykantą. Tyrėjai aiškino, kad nebūčiau paspaudęs „Patinka“, jei nebūčiau norėjęs paskatinti neapykantos“.

Galiausiai bauda tesiekė 1000 rublių (2012 metų kursu – 26,5 euro). O nepriklausoma Rusijos spauda tuomet ironiškai skelbė: „Rusijos pilietis pirmąkart šalies istorijoje nubaustas už tai, kad jam kažkas patiko“.

Baudžiama ir už asmenukes

Pernai lapkritį maskvietė slaugė Olesia Kaida tinkle „Instagram“ paskelbė narkoze užmigdyto ir kasos operacijai paruošto paciento nuotrauką.

O.Kaida dažnai skelbdavo nuotraukas iš savo darbo vietos „Instagram“, bet šioji susilaukė itin daug piktų komentarų. Operuotas vyras netrukus mirė, O.Kaidos elgesiu pasipiktino kitas pacientas ir slaugė buvo atleista.

„Tai nebuvo geriausias sprendimas mano gyvenime, – pripažįsta Olesia. – Bet Darbo kodekse nieko nerašoma apie nuotraukų skelbimą „Instagram“.

Slaugė teigia nepažeidusi privatumo taisyklių – nuotraukoje nematyti paciento veido, neskelbiama jo pavardė. Šiandien O.Kaida dirba kitoje Maskvos ligoninėje.

Panašus skandalas buvo kilęs ir ligoninėje Žemutinio Tagilo mieste Urale. Kita slaugė Marina Šarina skelbė asmenukes iš operacinės, pozuodama greta paciento, kuriam „atidarytas“ pilvas.

Nuotraukos greitai paplito socialiniuose tinkluose, jas greitai pamatė ir ligoninės vadovybė. M.Šarina buvo atleista – kaip ir kartu su ja asmenukėms pozavęs jaunas chirurgas. Prireikė kelių viešų atsiprašymų, kad abu ligoninės darbuotojai būtų grąžinti į pareigas.

Savo ruožtu Tverėje muzikos mokyklos mokytoja Jelena Korniušonkova buvo atleista iš darbo, kai socialiniuose tinkluose buvo atkapstyta jos nuotraukų apsinuoginus.

Dalinimasis reiškia pritarimą

Praėjusių metų kovą Rusija užblokavo garsaus opozicionieriaus Aleksejaus Navalno tinklaraštį – už ekstremizmo skatinimą. Jam pačiam buvo skirtas namų areštas ir uždrausta naudotis internetu.

Tiesa, jo komanda toliau skelbė tekstus, nuotraukas, vaizdo ir garso įrašys, kuriuose kvietė žmones aktyviai dalyvauti masinėse demonstracijose ir taip palaikyti A.Navalną. Galiausiai pradėta drausti skelbti informaciją apie paramos A.Navalnui akcijas.

Bausmės už dalinimąsi esą ekstremistine ar Rusijai priešiška informacija netrukus išpopuliarėjo. Antai aktyvistą Andrejų Teslenką siekta nubausti už tai, kad pasidalino programišių grupuotės „Anonymous“ žinute, kuri skelbė: „Rusai yra šūdina kirminų tauta, vėžys. Jie nekenčia viso pasaulio“.

Policija suimti A.Teslenką nespėjo – jis su šeima paspruko į Kijevą ir kiek vėliau įsikūrė Vakarų Ukrainoje. Pernai lapkritį Teslenkoms buvo suteiktas politinių pabėgėlių statusas.

Kitas aktyvistas Konstantinas Žarinovas atsidūre teisme, kai į protestą dėl karo Ukrainoje atsinešė lapą su užrašu „Karui – ne“ ir pasidalino ukrainiečių „Pravyj Sektor“ kreipimusi į rusus, kuriame raginama „kovoti prieš Putino čekistų režimą“.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.