Barackas Obama paskambino Vladimirui Putinui

JAV vadovas Barackas Obama antradienį per pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptarė intensyvėjančius susirėmimus Ukrainos rytuose ir paragino jį pritarti taikiam šio konflikto sprendiniui, kuris būtų rastas derybų būdu.

B.Obama spaudžia Rusijos lyderį rasti taikų Ukrainos konflikto sprendinį.<br>AP nuotr.
B.Obama spaudžia Rusijos lyderį rasti taikų Ukrainos konflikto sprendinį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 11, 2015, 7:45 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:18 PM

Reikšdamas susirūpinimą dėl „tebesitęsiančios Rusijos pagalbos“ Ukrainos separatistams, B.Obama perspėjo, kad jei trečiadienį numatytos derybos baigsis nesėkme, Rusijos lauks dar griežtesnės sankcijos.

Per B.Obamos iniciatyva įvykusį pokalbį JAV prezidentas pabrėžė, kaip svarbu Vladimirui Putinui pasinaudoti galimybe, kurią suteikia tarp Rusijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Ukrainos vykstančios diskusijos ieškant taikaus konflikto sprendinio, nurodė Baltieji rūmai.

„Jeigu Rusija tęs agresyvius veiksmus Ukrainoje, įskaitant karių ir ginklų siuntimą bei finansinę pagalbą separatistams, kaina Rusijai didės“, – perspėjama po prezidentų pokalbio Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime.

B.Obama užsiminė, kad deryboms žlugus Rusijai gali būti paskelbtos tolesnės sankcijos, o Ukrainos vyriausybė gali būti aprūpinta ginklais.

Maskva papūtė miglos

Vadinamosios Ukrainos kontaktinės grupės atstovai, antradienį susitikę Minske, paneigė žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad derybininkams pavyko pasiekti susitarimą dėl paliaubų Ukrainos rytuose.

Apie tokį susitarimą antradienį vakare pranešė Rusijos naujienų agentūra TASS.

TASS, cituodama neįvardytą šaltinį, pranešė, kad Rusijos, Ukrainos, separatistų ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai susitarė dėl paliaubų Rytų Ukrainoje, jų stebėsenos mechanizmo ir sunkiosios ginkluotės atitraukimo schemos.

Tačiau separatistų atstovas Denisas Pušilinas Rusijos naujienų televizijai „Rossija 24“ sakė, jog dar anksti kalbėti apie kokius nors susitarimus.

Kiek vėliau jis žurnalistams sakė, jog perdavė Ukrainos delegacijai pasiūlymus dėl „politinių ir karinių žingsnių“, turinčių deeskaluoti padėtį. Pasak D.Pušilino, derybos tęsis, kai Ukrainos pasiuntinys apsvarstys tuos pasiūlymus. Jis nenurodė, ar diskusijos bus pratęstos trečiadienį.

Kontaktinės grupės nariai susitiko prieš trečiadienį planuojamą Rusijos, Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos vadovų susitikimą, kuriame bus mėginama susitarti dėl taikos plano, leisiančio užbaigti kruviną konfliktą, nusinešusį jau daugiau kaip 5 tūkst. žmonių gyvybių.

Kitas kontaktinės grupės šaltinis naujienų agentūrai “Reuters" taip pat paneigė TASS pranešimą.

„Tas (pranešimas) neteisingas. Šiandien (antradienį) nepriimta jokių sprendimų“, – sakė jis.

Antradienio susitikime dalyvavo buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Rusijos ambasadorius Kijeve Michailas Zurabovas, ESBO pasiuntinė Heidi Tagliavini, taip pat separatistų atstovai D.Pušilinas ir Vladyslavas Deineha, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Kontaktinės grupės derybos truko apie dvi valandas.

Vašingtonas netiki V.Putinu

Jungtinės Valstijos skeptiškai žiūri į Maskvos tikinimus, kad V.Putinas nuoširdžiai pasisako už derybas.

Ankstesnio paliaubų susitarimo, pasirašyto Baltarusijos sostinėje pernai rugsėjį, Rusija menkai paisė.

Baltieji rūmai antradienį pažymėjo, kad naujos sutarties pagrindu turi būti ankstesnis Minsko susitarimas.

Pagrindiniai to susitarimo punktai – visų karių ir ginklų atitraukimas iš Rytų Ukrainos, tarptautinės sienos veiksmingos stebėsenos užtikrinimas ir belaisvių paleidimas, priminė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas.

„Mes pasisakome už tai, kad būtų tęsiami diplomatiniai pokalbiai, tačiau svarbiausia, kad abi šalys prie derybų stalo sėstų pasiruošusios ne tik prisiimti įsipareigojimus, bet ir juos vykdyti“, – aiškino J.Earnestas.

B.Obama antradienio vakarą taip pat kalbėjosi telefonu su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, kuriam pareiškė užuojautą dėl civilių žūties per naujausią separatistų smūgį.

Niokojantis raketų smūgis Ukrainos rytiniame Kramatorsko mieste, kuriame įsikūręs pagrindinis Kijevo vyriausybės vykdomos antiteroristinės operacijos štabas, antradienį užmušė mažiausiai 15 žmonių, dar dešimtys buvo sužeisti.

„Prezidentas per pokalbį pabrėžė Jungtinių Valstijų ryžtą dirbti su mūsų tarptautiniais partneriais, kad Ukrainai, kuri toliau vykdo svarbiausias reformas, būtų suteikta reikalinga finansinė pagalba“, – nurodė Baltieji rūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.