Prancūzija ir Egiptas pasirašė milijardinį ginklų sandorį

Prancūzija su Egiptu pasirašė

Prancūzijos gynybos ministro Jeano-Yveso Le Driano (kairėje) vizitas Egipte.<br>AP nuotr.
Prancūzijos gynybos ministro Jeano-Yveso Le Driano (kairėje) vizitas Egipte.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-02-17 10:28, atnaujinta 2018-01-13 00:06

5,2 mlrd. eurų vertės sandorio pasirašymo ceremonijoje pirmadienį Kaire dalyvavo Egipto prezidentas Abdelas Fattah al-Sisi ir Prancūzijos gynybos ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas.

„Abi mūsų šalys vykdo bendrą kovą su terorizmu, – per ceremoniją sakė ministras. – Tai nauja dvišalio bendradarbiavimo tarp Paryžiaus ir Kairo era“.

„Rafale“ naikintuvus gamina ginkluotės koncernas „Dassault Aviation“. Prancūzijos pajėgos juos naudojo per operacijas Libijoje ir Malyje.

Koncernui tai yra pirmoji naikintuvų pardavimo sutartis su užsienio šalimi. Nuo 2012-ųjų deramasi su Indija dėl 126 „Rafale“ pardavimo, tačiau šie pokalbiai stringa. Be naikintuvų Paryžius Kairui dar parduos FREMM tipo fregatą.

Žmogaus teisių aktyvistai griežtai kritikuoja ginklų sandorį su Egiptu, atkreipdami dėmesį į kruvinas represijas Musulmonų brolijos ir kitų opozicinių grupuočių atžvilgiu.

Jeanas-Yvesas Le Drianas pirmadienį gynė ginklų sandorį. Saugumo ir stabilumo garantija yra svarbiau už „demokratijos plėtrą“, sakė jis. Ministro teigimu, Prancūzija ne visais punktais pritaria Egipto elgesiui, tačiau svarbiausia yra, „kad tokia didelė šalis, kaip Egiptas, būtų stabilizuota ir būtų garantuotas globalus regiono stabilumas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.