JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją dėl Ukrainos

Jungtinių Tautų (JT)

Saugumo Taryba pareiškė didelį susirūpinimą dėl tragiškų įvykių ir smurto rytiniuose Ukrainos regionuose.<br>AP nuotr.
Saugumo Taryba pareiškė didelį susirūpinimą dėl tragiškų įvykių ir smurto rytiniuose Ukrainos regionuose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 18, 2015, 8:15 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:38 PM

Balsavimą planuota surengti savaitgalį, bet jis buvo atidėtas, kitoms Tarybos narėms spaudžiant Rusiją pridėti skirsnį apie pernai liepą virš separatistų kontroliuojamos teritorijos Ukrainos rytuose numušto oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinio lainerio. Tarybos narės sakė norinčios užtikrinti, kad 298 tos katastrofos aukos neliks užmirštos.

Naujame dokumente patvirtinama pernai Saugumo Tarybos priimta rezoliucija, kurioje raginama atlikti katastrofos nepriklausomą tyrimą ir patraukti atsakomybėn kaltininkus.

Pažymėtina, kad naujame dokumente buvo pridėtas žodis „nepriklausomybė“, kalbant apie „Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą“, kurių patvirtinimo Vakarų šalys reikalaudavo kiekvienoje JT rezoliucijoje. Tačiau Lietuvos ambasadorė Raimonda Murmokaitė pažymėjo, kad žodis „vienybė“ iš dokumento projekto buvo pašalintas.

Nors JAV ir kitos Tarybos narės palaikė rezoliuciją, antradienį jos kalbėjo apie šį dokumentą su tam tikra ironija. JAV ambasadorė Samantha Power sakė, kad faktas, jog rezoliucijos projektą parengė Rusija, yra „mažų mažiausiai ironiškas“, nes Maskva „remia (separatistų) vykdomą didžiulio masto puolimą“ Ukrainoje.

Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas pareiškė, kad tokie komentarai yra „įžeidžiami“.

Rusija pernai buvo parengusi kelias rezoliucijas, kuriose buvo pasisakoma už paliaubas Rytų Ukrainoje, bet jų nepalaikė kitos Saugumo Tarybos narės, pykstančios dėl Maskvos pernai kovą įvykdytos Krymo aneksijos. Vieną projektą, raginusį įkurti humanitarinės pagalbos koridorius tame regione, Jungtinės Valstijos kritikavo kaip „veidmainišką“.

Naujosios Zelandijos ambasadorius Jimas McLay sakė, kad dėl naujausio projekto buvo diskutuojama keturias dienas, kol buvo parengtas visiems priimtinas tekstas.

R.Murmokaitė sakė, kad ši rezoliucija „neabejotinai turi trūkumų, bet tai geriausia, ką turime“.

Prieš šį posėdį Saugumo Taryba paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame reiškiamas „didelis susirūpinimas dėl besitęsiančių kautynių Debalcevėje ir jos apylinkėse“, taip pat reikalaujama, kad visos konflikto šalys nedelsiant nutrauktų kovos veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.