Londonas perspėja dėl Rusijos pavojaus Baltijos šalims

Rusija gali panaudoti prieš Baltijos šalis taktiką, kurią ji taiko padėčiai Ukrainoje destabilizuoti, perspėja Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Michaelas Fallonas.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-02-19 08:31, atnaujinta 2018-01-12 18:53

Didžioji Britanija trečiadienį paskelbė nuotraukų, kuriose matomas pažangiausias Rusijos priešlėktuvinės artilerijos ir raketų kompleksas, esą naudojamas Rytų Ukrainoje, o Londonas pareiškė, kad tai yra dar vienas Rusijos karinio dalyvavimo tame konflikte įrodymas.

Nerimauja dėl V.Putino

Sekretorius M.Fallonas sakė, kad NATO turi būti pasirengusi bet kokio pavidalo Rusijos agresijai, ir perspėjo dėl „realaus ir esamo pavojaus“ Baltijos šalims – Lietuvai, Latvijai ir Estijai, kurios yra Aljanso ir euro zonos narės.

„NATO turi būti pasirengusi bet kokiai agresijai iš Rusijos pusės – kad ir kokia ji būtų. NATO ruošiasi“, – sakė M.Fallonas lydėjusiems jį per kelionę į Siera Leonę.

„Man neramu dėl (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino, – gynybos sekretoriaus žodžius trečiadienį citavo dienraštis „The Times“. – Man neramu dėl jo spaudimo Baltijos šalims, kaip jis bando NATO.“

Britanijos užsienio reikalų ministerija paskelbė „infografinį“ pranešimą, kuriame pateikiama detalių apie zenitinės artilerijos ir raketų kompleksą „Pancir S1“ (pagal NATO klasifikaciją – „SA-22 Greyhound“), taip pat žiniasklaidos ir vienos gynybos konsultacinės bendrovės paskelbtų nuotraukų, esą rodančių, kad ta sistema buvo naudojama Rytų Ukrainoje kelias pastarąsias savaites.

„SA-22 buvimas Rytų Ukrainoje yra dar vienas Rusijos tiesioginio karinio dalyvavimo tame konflikte įrodymas“, – parašė Britanijos ambasadorius prie NATO Adamas Thomsonas žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“, įkėlęs tas nuotraukas.

„Raginame Rusiją visiškai vykdyti savo įsipareigojimus pagal Minsko“ susitarimą, pridūrė jis, turėdamas omenyje praėjusią savaitę pasirašytą paliaubų sutartį, raginančią išvesti iš Ukrainos visas užsienio pajėgas.

Įspėja apie specialius metodus

Didžiosios Britanijos pranešime „Kaip atpažinti Rusijos „Pancir S1“ (arba SA-22), kurio nenaudoja Ukrainos pajėgos“, nurodomi šio ant sunkvežimio sumontuoto komplekso skiriamieji požymiai.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad „Rusijos pajėgos, artilerija ir priešlėktuvinės gynybos daliniai, taip pat vadovavimo ir kontrolės elementai tebėra aktyvūs Ukrainoje“.

Komentaruose, kuriuos taip pat citavo dienraštis „The Daily Telegraph“, Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius M.Fallonas išsakė nuomonę, kad egzistuoja „labai realus pavojus“, jog Rusija gali panaudoti prieš Baltijos valstybes tokius pačius slapto karo metodus, kuriuos, kaip yra kaltinama, ji naudoja Ukrainoje.

Pateikė klaidingus duomenis

Tiesa, šios šalies žvalgyba praeityje yra pagarsėjusi klaidingos informacijos skleidimu. 2002 m. britų MI6 paskelbė gavusi duomenų, kad Irako diktatorius Saddamas Husseinas jau turi biologinį bei cheminį ginklą, o netrukus turės ir branduolinį ginklą. Tai paskatino pradėti JAV ir sąjungininkų karinę invaziją į šią šalį.

Vėliau MI6 buvę darbuotojai pripažino, kad šie duomenys buvo gauti iš nepatikimų šaltinių ir pateikti visuomenei jų deramai  nepatikrinus.

Iššūkis teritoriniam vientisumui

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas trečiadienį apibūdindamas padėtį Ukrainoje sakė, kad „faktiškai viena šalis meta iššūkį kitos šalies teritoriniam vientisumui“.

„Rusijos remiami separatistai Rytų Ukrainoje naudoja rusiškus raketų kompleksus, rusiškus tankus, rusišką artileriją. Tokios įrangos neįmanoma nusipirkti per „eBay“... Ji atkeliauja iš Rusijos“, – sakė D.Cameronas.

„Taigi turime būti labai griežti ir stiprūs sankcijų srityje ir pasakyti Vladimirui Putinui: „Tai, ką darote, yra nepriimtina, ir sukels ekonominių bei finansinių padarinių daugeliui metų, jeigu neatsisakysite savo elgesio“, – pabrėžė D.Cameronas.

Gynybos sekretorius sakė, kad esama priešprieša su Rusija nėra naujas Šaltasis karas, nes situacija jau dabar yra „gana įkaitusi“, rašo „The Times“.

M.Fallonas priminė apie Rusijos bombonešius, skraidančius šalia Britanijos oro erdvės, ir Rusijos įvykdytą vieno Estijos saugumo pareigūno pagrobimą, dėl kurio smarkiai padidėjo įtampa tarp Maskvos ir Talino.

„Tankai ir (kitokia) šarvuotoji technika plūsta per Ukrainos sieną, o Estijos pasienietis pagrobiamas ir iki šiol negrąžinimas, – laikraščiai citavo M.Fallono žodžius. – Kai (karo) lėktuvai skraido virš Lamanšo sąsiaurio, kai povandeniniai laivai plaukioja Šiaurės jūroje, man atrodo, kad (padėtis) kaista.“

Šie gynybos sekretoriaus komentarai buvo paskelbti po to, kai šimtai išsekusių Ukrainos vyriausybės pajėgų karių trečiadienį atsitraukė iš strategiškai svarbaus Debalcevės miesto, kurį įnirtingai šturmavo prorusiški separatistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.