Rusijos propagandos įrankis „Sputnik“ žengia į Latviją

Rusijos propagandos įrankis „Sputnik“, pasauliui prisistatantis kaip naujienų agentūra, rengiasi startuoti Latvijoje. Tai praneša Latvijos visuomeninės televizijos LTV tiriamosios žurnalistikos laida „De Facto“. „Sputnik“ agentai esą prieš dvi savaites atvyko į Latviją ir ėmė medžioti rusakalbius žurnalistus ir kitus žiniasklaidos profesionalus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2015, 11:32 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:22 PM

„De Facto" taip pat pabrėžė, kad agentūra „Sputnik“ jau yra įkėlusi koją į Latvijos rinką, nes jos laidos vakarais ir savaitgaliais retransliuojamos per radijo stotį „Autoradio“.

„Sputnik“ Latvijoje planuoja įkurti tinklalapį dviem kalbomis – rusų ir latvių. Projektu esą taikomasi daugiausia į jaunus žmones.

„De Facto“ apie „Sputnik“ pasiūlymus papasakoti sutikę žurnalistai teigė, kad svečiai tikino, jog agentūra nėra propagandinis Rusijos ginklas. Esą „Sputnik" tik pateikia įvykius pasaulyje per rusišką prizmę.

Be to, būsimus naujokus Kremliaus dosniai finansuojama agentūra vilioja Latvijai didelėmis algomis – kur kas didesnėmis nei tos, kurias siūlo vietos žiniasklaidos priemonės.

Tiesa, „Sputnik“ Latvijoje jau veikia – net be licencijos. Mat šalies įstatymai leidžia radijo stotims retransliuoti dalį svetimo turinio. O būtent tai daro radijo stotis „Autoradio“.

Šios radijo stoties savininkė – Estijoje registruota įmonė „Radio N“. Bet anksčiau ji priklausė keliems savininkams – buvusiam europarlamentarui Aleksandrui Mirskiui iš prorusiškos partijos „Santarvės centras“, taip pat Erikui Teilanui – jis yra Rygos premjero ir „Santarvės centro“ lyderio Nilo Ušakovo patarėjas.

„Autoradio“ kiekvieną savaitę klausosi apie 70 tūkst. Latvijos gyventojų.

„Sputnik“ yra „Rosija Segodnia“ naujienų imperijos, kuriai vadovauja garsusis propagandininkas Dmitrijus Kiseliovas, dalis. D.Kiseliovas yra įtrauktas į Europos Sąjungos juoduosius sąrašus ir negali atvykti į Bendrijos teritoriją.

Propagandinės naujienų agentūros planuose – veikla 34 pasaulio šalyse 30-ia skirtingų kalbų. Valstybės finansuojama tarnyba jau veikia 10 valstybių.

Rygos Stradinio universiteto profesorius ir žiniasklaidos ekspertas Sergejus Krukas įspėja, kad žurnalistai turėtų saugoti savo reputaciją ir atsispirti gundantiems propagandinės tarnybos pasiūlymams.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.