Rusija trokšta įsukti Irano branduolinę programą

Ką žino „Mossad“?

Izraelio premjeras B.Netanyahu teigia, kad Iranas pasirengęs gaminti branduolinę bombą.<br>AP nuotr.
Izraelio premjeras B.Netanyahu teigia, kad Iranas pasirengęs gaminti branduolinę bombą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 24, 2015, 12:38 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:29 AM

Maskvos vyriausiasis derybininkas sakė, kad per JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry ir Irano užsienio reikalų ministro Mohammado Javado naujausią susitikimą Ženevoje buvo pasiekta apčiuopiama pažanga.

„Esame patenkinti matydami, kad kiekviename naujame susitikime pasiekiama tolesnė pažanga“, – naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotoją Sergejų Riabkovą.

„Stiprėja įsitikinimas, kad sutartis bus sudaryta iki paskirto galutinio termino – kitaip tariant, iki birželio 30-osios“, – sakė S.Riabkovas Ženevoje.

Irano ir šešių pasaulio galybių derybininkai dirbo Ženevoje nuo praeito penktadienio, siekdami išspręsti jau dešimtmetį trunkantį ginčą dėl šiitiškos respublikos branduolinės veikos. Vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas sakė, kad derybas ketinama tęsti ateinančią savaitę.

Derybininkai turi iki kovo 31 dienos susitarti dėl politinio pagrindo sutarčiai, kuri turėtų sumažinti tarptautinės bendruomenės susirūpinimą dėl numanomo karinio dėmens Irano vykdomoje branduolinėje programoje.

Tos sutarties techninės detalės turi būti suderintos iki birželio 30-osios. Priešingu atveju šiuo metu Teheranui taikomos sankcijos liks galioti ir galbūt bus sugriežtintos.

Iranas tvirtina, kad jo branduolinė programa yra griežtai civilinė ir atitinka tarptautinius įstatymus.

Ką žino „Mossad“?

Izraelio specialiųjų užduočių ir žvalgybos institutas „Mossad“ nesutinka su premjero Benjaminu Netanyahu nuomone, kad Iranas pasirengęs gaminti branduolinę bombą, informuoja BBC.

2012 metais B.Netanyahu kreipėsi į Jungtinių Tautų (JT) delegatus, rodydamas bombos piešinį. Jis reikalavo, kad būtų aiškiai nurodyta, kokią branduolinę programą vykdo Iranas, ir priversti ją sustabdyti.

Kaip praneša „al-Jazeera“ ir „The Guardian“, 2012 metų spalio 22 dienos „Mossad" tyrimo ataskaitoje dėstoma visai kitokia nuomonė. Jų teigimu, Iranas yra sukaupęs daug sodrinto urano, tačiau tikrai nevykdė veiklos, skirtos kurti branduolinį ginklą.

Tokia informacija pasirodė spaudoje, kai Iranas ir kitos šešios galingos pasaulio šalys susitiko tartis dėl Irano branduolinės programos stabdymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.