V. Putino kritiko nužudymas Maskvoje – kruopščiai suplanuotas?

Vėlyvą penktadienio vakarą Maskvoje nušautas opozicijos politikas Borisas Nemcovas. Žmogžudystė įvykdyta pačioje sostinės širdyje – prie Kremliaus, kur tą pačią dieną opozicionierius ragino žmones šį sekmadienį, kovo 1-ąją, rinktis į protestą dėl ekonominės krizės Rusijoje.

Aršus Kremliaus kritikas B.Nemcovas penktadienio vakarą nušautas į nugarą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Aršus Kremliaus kritikas B.Nemcovas penktadienio vakarą nušautas į nugarą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 27, 2015, 11:52 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:46 AM

Šeštadienio rytą įtariami B.Nemcovo žudikai dar nebuvo rasti. Pareigūnai baigė darbą nusikaltimo vietoje ir tęsė tyrimą nušauto politiko bute. Įdienojus tyrėjai pranešė, kad nužudymas buvo kruopščiai parengtas. Prie šios išvados prieita atkreipus dėmesį į panaudoto ginklo pobūdį ir žudikų informuotumą, kuria kryptimi politikas judės. 

„Kad nusikaltimas buvo kruopščiai suplanuotas, nekyla jokių abejonių, kaip ir nužudymui parinkta vieta. Tyrimo duomenimis, Borisas Nemcovas su kompanione ėjo į savo butą, kuris yra netoli įvykio vietos. Ir akivaizdu, kad šio nusikaltimo organizatoriai ir vykdytojai buvo informuoti apie galimą maršrutą“, – sakė Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas. 

Pasak jo, tyrėjai tikrina kelias svarbiausias nusikaltimo versijas: politinę provokaciją, islamo ekstremistų pėdsaką, įvykius Ukrainoje, taip pat ir komercinę veiklą. 

„Šiuo metu tyrėjai nagrinėja kelias versijas: nužudymą kaip provokaciją politinei padėčiai destabilizuoti šalyje; tai, kad Nemcovo asmenybė galėjo tapti savotiška sakraline auka tiems, kurie nesibodi jokiais metodais savo politiniams tikslams siekti“, – pažymėjo V.Markinas. 

Islamo ekstremistų versija susidomėta todėl, kad „tyrėjai turi duomenų, jog B.Nemcovui buvo grasinta dėl jo požiūrio į žurnalo „Charlie Hebdo“ karikatūristų sušaudymą Paryžiuje“, – sakė V.Markinas. 

Anot jo, tikrinama ir „versija, susijusi su Ukrainos įvykiais“. „Ne paslaptis, kad abiejose konflikto pusėse esama labai radikalių personažų, kurie nepavaldūs jokiai valdžiai“, – sakė jis ir pridūrė, kad neatmetamos ir kitos versijos, kaip komercinė veikla, asmeninė neapykanta ir kitokios buitinės versijos. 

Nustatyta, kad B.Nemcovą lydėjo 23-ejų  modelis Ana Durickaja, Ukrainos pilietė. Ji yra nužudymo liudininkė. Pasak „Ren TV“, juodu draugavo jau apie ketverius metus. 

Mergina teisėsaugininkams sakė, kad B.Nemcovą nušovė iš balto automobilio iššokęs vyriškis. 

Siužetas šeštadienį po pietų dar labiau sutirštėjo. Skelbiama, kad automobilio, kuriuo važiuodami B.Nemcovą nušovė užpuolikai, numeriai registruoti Ingušijoje – respublikoje Kaukaze.

Mirtinos – keturios kulkos

Kaip pranešė Rusijos vidaus reikalų ministerija, vyrą pakirto keturios nenustatyto žudiko kulkos. Tiesa, kai kurios Rusijos televizijos pranešė, kad į B.Nemcovą šauta mažiausiai septynis kartus.

B.Nemcovas mirė iškart.

Į įvykio vietą sugužėjo per šimtą žurnalistų.

Kulkos suvarpė 55-erių vyrą – teigiama, kad jos smigo į nugarą.

„Jis ėjo tiltu su mergina ir staiga nežinomi asmenys iššoko iš automobilio ir šovė keturis sykius, o tada paspruko“, – teigė šaltinis. Kaip paaiškėjo vėliau, mergina atvykusi iš Ukrainos. Ji po incidento buvo apklausta policijoje.

Maskvoje policija, stengdamasi sugauti žudiką, įvedė planą „Perėmimas“. Liudininkai teigia, kad žudikas važiavo šviesios spalvos automobiliu.

Žinią apie B.Nemcovo žūtį patvirtino ir vienas opozicijos aktyvistų Ilja Jašinas. „Šiuo metu priešais save, deja, matau Boriso kūną. Matau jo kūną, o aplinkui – labai daug pareigūnų“, – žiniasklaidą informavo I.Jašinas.

Pasak I.Jašino, B.Nemcovas ruošė knygą „Putinas ir karas“, kurioje kaltino Rusijos prezidentą dėl karo Ukrainoje.

Kaip minėta, B.Nemcovas siekė, kad sekmadienį Maskvoje įvyktų „antikrizinis maršas“, tačiau jo bendražygiai po žmogžudystės pranešė, jog akcija „su žaliais balionėliais ir vėliavėlėmis“ neįvyks. Maskvos centre ketinama surengti gedulo akciją B.Nemcovui atminti.

Kremlius įžvelgia provokaciją

Netrukus po šios žmogžudystės Vladimiras Putinas B.Nemcovo šeimai ir artimiesiems pareiškė užuojautą. Tai pranešė „Ria novosti“, cituodama Rusijos prezidento atstovą spaudai Dmitrijų Peskovą.

Rusijos prezidentas V.Putinas per savo atstovą spaudai taip pat pareiškė, kad tai užsakomoji žmogžudystė turint provokacinių tikslų.

„Dabar anksti daryti išvadas apie Boriso Nemcovo mirtį, bet su šimto procentų įsitikinimu galima kalbėti, kad tai provokacija“, – sakė D.Peskovas interviu televizijai RT. 

Kitame interviu, radijo stočiai „Komersant FM“, D.Peskovas paaiškino, kad „provokacija neabejotinai yra dėl to, kad Borisas Nemcovas buvo opozicijoje prieš Rusijos vadovybę, opozicijoje prieš tą liniją, kurios laikosi Rusijos vadovybė“. 

„Ir, sakykim, įvairių priemonių, kurias planuoja opozicija artimiausiomis dienomis, fone, tokios emocijų gana prisotintos padėties, kuri dabar yra dėl įvykių Ukrainoje, fone tai visiškai gali atrodyti kaip provokacija“, – pridūrė jis. 

Be to, D.Peskovas priminė, kad B.Nemcovas palaikė „glaudžius ryšius su įvairiais žmonėmis Kijeve, dažnai ten važiuodavo, tai nėra paslaptis, visi tai žino“. 

Vis dėlto, D.Peskovo nuomone, B.Nemcovas „nebuvo politinė grėsmė“ šalies vadovams, nes jo populiarumo reitingai buvo „šiek tiek didesni negu vidutinio statistinio piliečio“. 

Interviu RT jis dar pažymėjo, kad tiriamas B.Nemcovą lydėjusios merginos vaidmuo. „Mes žinome, kad jis buvo su mergina, mes lauksime oficialių organų rezultatų, kad išaiškėtų tos merginos vaidmuo“, – sakė D.Peskovas. 

 D.Peskovas informavo, kad V.Putinas nurodė valdžios institucijoms sudaryti tyrimų grupę ir pažadėjo pats kontroliuoti tyrimo eigą. Tiesa, vėliau pasirodė pranešimų, kuriuose teigiama priešingai – esą V.Putinas neketina asmeniškai kontroliuoti tyrimo eigos.

Užuojautos – iš Ukrainos, Europos ir JAV

Užuojautą B.Nemcovo artimiesiems pareiškė ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. Jis socialiniame tinkle parašė ukrainiečių, rusų ir anglų kalbomis.

„Šokas. Borisą nužudė. Neįmanoma tuo patikėti. Neabejoju, žudikai bus nubausti. Anksčiau ar vėliau“, – rašo Ukrainos vadovas.

Pirmasis iš JAV politikų į žinią sureagavo senatorius Johnas McCainas – jis „Twitter“ profilyje paskelbė apie B.Nemcovo žūtį ir parašė esąs „labai nuliūdęs“.

 JAV Baltieji rūmai pasmerkė žiaurų Rusijos opozicijos lyderio B.Nemcovo, griežtai kritikavusio prezidentą V.Putiną, nužudymą Maskvoje vėlų penktadienio vakarą. 

„Mes raginame Rusijos valdžią greitai, nešališkai ir skaidriai atlikti tyrimą ir užtikrinti, kad kaltieji būtų patraukti atsakomybėn“, – sakoma prezidento Baracko Obamos  pareiškime, paskelbtame tinkle „Twitter“. 

„Jungtinės Valstijos smerkia žiaurų Boriso Nemcovo nužudymą“, – sakoma kitame pranešime „Twitter“. 

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as šeštadienį pasmerkė Rusijos opozicijos lyderio B.Nemcovo nužudymą ir šį politiką pavadino demokratijos gynėju. 

Reaguodamas į 55 metų buvusio Rusijos vicepremjero nužudymą Maskvos centre F.Hollande'as tai pavadino „bjauria žmogžudyste“. 

Garsiai kritikavęs Rusijos kišimąsi į Ukrainos reikalus B.Nemcovas buvo „narsus ir nenuilstantis demokratijos gynėjas, pasiaukojęs kovoti su korupcija“, – sakoma Prancūzijos prezidento pareiškime. 

 Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto (EESRK) pirmininkas Henri Malosse'as teigė, jog B.Nemcovo nužudymas yra itin didelį nerimą keliantis faktas, rodantis, kad visuomenė serga. 

„Smurtą skatina ir Rusijoje, ir čia pas mus viešpataujantis labai įtemptas klimatas, tai palanki terpė tokio pobūdžio aktams, kad ir kokios būtų jų priežastys. Tai dar vienas itin daug nerimo keliantis ženklas, kad įtampa, kurią didina viena ir kita šalis, skatina konfrontaciją ir smurtą visuomenėje tarp opozicijos ir vyriausybės ir tarp šalių“, – šeštadienį Briuselyje sakė jis. 

H.Malosse'o nuomone, minimas nusikaltimas reiškia „ekstremizmo ir nedemokratinės sistemos atgimimą“. 

„Borisas Nemcovas, su kuriuo man yra tekę susitikti, nepriklausomai nuo savo privalumų ar trūkumų, buvo matoma persona opozicijoje ir toks politinio lyderio nužudymas gatvėje Maskvos, Paryžiaus ar bet kurio kito miesto centre yra sergančios visuomenės požymis. Man tai kelia didelį nerimą ir aš manau, kad Rusijos visuomenė turi užduoti sau daug klausimų dėl šios žmogžudystės ir to, kaip galima taikstytis su tokia itin pavojinga prievarta“, – pažymėjo H.Malosse'as. 

EESRK – Europos Sąjungos (ES) patariamojo organo – pirmininko nuomone, „tai visuomet labai tragiška... šaliai, kurioje gali štai šitaip žudyti“. 

„Tai liūdna. Ir tai verčia mus susimąstyti, taip pat ir (dėl to), kokia informacija mes keičiamės visuomenėje. Joje neretai būna neapykantos žinia, tai veda prie prievartos ir tai negali nekelti nerimo“, – pridūrė jis. 

Įpykę lietuviai rinksis prie Rusijos ambasados

Pasklidus žiniai apie B.Nemcovo žūtį, socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado raginimas šeštadienį rinktis lietuviams prie Rusijos ambasados Vilniuje.

„Ne, mes neturime leidimo organizuoti renginį prie Rusijos ambasados, bet jis vis tiek vyks. Gedėsime Boriso Nemcovo tiek, kiek norėsime“, – skelbia organizatoriai.

Į žinią sureagavo ir ES atstovybės Rusijos Federacijoje vadovas Vygaudas Ušackas.

„Ką tik sužinojau, kad vienas iškiliausių šiuolaikinės Rusijos demokratų, nuoširdus Lietuvos draugas buvo nušautas netoli Kremliaus po demonstracijos prieš karą Ukrainoje“, – paskelbė V.Ušackas. Jis savo reakciją į įvykį anglų kalba perdavė ir Rusijos žiniasklaidai.

Aršiai kritikavo V.Putiną

1998 metais B.Nemcovas ėjo vicepremjero pareigas, o nuo 2000-ųjų – Rusijos dešiniosios opozicijos veikėjas, aktyvus V.Putino politikos kritikas. 2000–2003 m. buvo Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas, atstovaujantis Dešiniųjų jėgų sąjungos frakcijai.

2011–2012 m. organizavo masinius opozicijos protesto mitingus Maskvoje. Kartu su kitais paskelbė devynis pranešimus apie korupciją V.Putino aplinkoje.

„Politinių kalinių Rusijoje seniai daugiau nei Baltarusijoje. V.Putino strategija aiški – tai represijos. V.Putinas save laiko vyresniuoju Aliaksandro Lukašenkos broliu, tačiau tėra jo jaunesnysis mokinys.

Nežinau, kodėl Europa tik Baltarusiją laiko „paskutine diktatūra“, – 2013 metų gegužę viešėdamas Lietuvoje sakė B.Nemcovas. Jis ir jo bendražygiai teigė, kad Vakarai galėtų imtis griežtų sankcijų prieš režimo elitą.

B.Nemcovas, surengęs ne vieną daugiatūkstantinį mitingą Maskvoje, buvo vienas organizatorių ir kovo 1-ąją rengiamo mitingo prieš V.Putiną.

Dar 2012 metais vienas judėjimo „Solidarumas“ lyderių B.Nemcovas per akciją „Milijonų maršas“ A.Sacharovo prospekte Maskvoje pareiškė, kad Rusijai reikia naujų parlamento ir prezidento rinkimų.

„Jeigu mes nepareikalausime iš Putino atsistatydinimo, jeigu mes nepareikalausime naujų prezidento rinkimų, mes nieko šalyje nepakeisime“, – tąkart kalbėjo B.Nemcovas.

Ragino rinktis vertybes, ne dujas

Prieš keletą metų viešėdamas Lietuvoje B.Nemcovas kritikavo ir Europos valstybes, kurios, anot politiko, neturi bendros politikos Rusijos atžvilgiu.

„Pagrindinė Europos problema ta, kad ji neturi bendros užsienio politikos, santykių su Rusija politikos, ir V.Putinas aktyviai tuo naudojasi. Jis puikiai žino skirtumą tarp Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos iš vienos pusės ir Latvijos, Lietuvos, Estijos ir Lenkijos kitoje pusėje. (...) Jis mano, kad jei duotų kelių procentų nuolaidą dujoms Vokietijai, tai visos problemos gali būti išspręstos. Tokia politika, kurios simboliu tapo Gerhardas Schroederis, pas mus Rusijoje net atsiradęs terminas „Vakarų šrioderizacija“, reiškia Vakarų pirkimą.

Visuomet reikia atsiremti į kokias nors vertybines strategines pozicijas. Jei vadovausitės taktiniais išskaičiavimais, tarkime, gausite 10 proc. nuolaidą dujų kainai, – V.Putinas pasirengęs duoti šių nuolaidų, tik nesu tikras, ar tai jūsų šaliai duotų ilgalaikę strateginę naudą. Paskui vėl ką nors gali tekti duoti“, – kalbėjo B.Nemcovas.

„Jei tektų rinktis pasirinkimą tarp dujų ir vertybių – visuomet rinkitės vertybes“, – 2012-ųjų vasarą lankydamasis Lietuvoje sakė B.Nemcovas.

Laikė B.Jelcino įpėdiniu

Per ilgus savo karjeros metus B.Nemcovas, kuris yra viešėjęs ir Lietuvoje, spėjo padirbėti gubernatoriumi, senatoriumi ir net vicepremjeru.

Daugelis laikė jį B.Jelcino įpėdiniu, tačiau jam taip ir nepavyko juo tapti.

Anot politologų, 9-ojo dešimtmečio „demokratų“ politika padėjo „garbaniaus berniuko“ politikos ateičiai riebų tašką. Užtat politikos užkulisiuose sklando legendos apie donžuaniškus B.Nemcovo žygius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.