B.Nemcovo byloje – painūs posūkiai

Kuo gilyn į mišką, tuo daugiau medžių. Regis, toks posakis tinka politiko Boriso Nemcovo nužudymo byloje – ją apipynė vis daugiau spėlionių. Versijos pasirodo ir subliūkšta baiminantis, kad tikrieji kaltininkai niekada nebus nustatyti.

Dėl Z.Dadajevo (nuotr.) prisipažinimo kilus abejonių bliūkšta V.Putino ir R.Kadyrovo brukama versija, esą B.Nemcovą nužudė religiniai fanatikai.<br>AFP nuotr. iš archyvo
Dėl Z.Dadajevo (nuotr.) prisipažinimo kilus abejonių bliūkšta V.Putino ir R.Kadyrovo brukama versija, esą B.Nemcovą nužudė religiniai fanatikai.<br>AFP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 8:23 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 9:41 PM

Vladimiro Putino pažadas kuo greičiau ištirti vasario 27-osios vakarą prie Kremliaus sienų nušauto opozicijos politiko bylą vykdomas uoliai.

Neįtikėtinai greitai buvo sulaikyti įtariamieji, įvardyti kaltinamaisiais ir netgi gautas vieno jų prisipažinimas.

Čečėnas Zauras Dadajevas esą prisipažino nužudęs B.Nemcovą, o jam padėjo dar keli jo tautiečiai – Anzoras Gubaševas, Šagidas Gubaševas, Tamerlanas Eskerchanovas ir Chamzatas Bachajevas.

Į teismo salę prieš kameras atvesti sulaikytieji atrodė tai liūdni, tai ryžtingi.

Panašiai ir dėl B.Nemcovo nužudymo versijų – vieną akimirką jau, regis, viskas aišku, kitą kyla dar daugiau abejonių, neaiškumų ir nevilties.

Bruka savo versiją

Dėl B.Nemcovo nužudymo įtariamas Kremlius turėjo džiaugtis, kad bylos tyrimas greitai pasisuko režimui palankia linkme. Vienas sulaikytųjų dėl B.Nemcovo nužudymo Z.Dadajevas esą prisipažino.

Jį kaipmat savotiškai užstojo Čečėnijos lyderis, Vladimirą Putiną karštai palaikantis Ramzanas Kadyrovas.

Jis iš karto viešai ėmė svarstyti, kad dėl tragiško nusikaltimo iš tiesų kalta B.Nemcovo parama „Charlie Hebdo“ politikai skelbti islamą ir kitas religijas įžeidžiančias karikatūras.

„Zaurą, kaip ir visus musulmonus, sukrėtė „Charlie Hebdo“ veiksmai bei komentarai, palaikantys karikatūrų spausdinimą“, – aiškino R.Kadyrovas, kurį V.Putinas lyg tyčia pirmadienį apdovanojo Garbės ordinu.

Prisipažino kankinamas

Bet tokia Kremliui palanki versija greitai ėmė bliūkšti, mat Z.Dadajevas pareiškė, kad prisipažinimas iš jo buvo išgautas per prievartą. Laikraščio „Moskovskij komsomolec“ korespondentui Iljai Jašinui jis teigė, kad kaltę pripažino tik mainais už kito sulaikytojo paleidimą.

„Jie visą laiką šaukė: „Ar tu nužudei B.Nemcovą?“ Aš kartojau, kad to nepadariau. Sulaikymo metu buvau su savo draugu ir pavaldiniu Ruslanu Jusupovu. Jie pasakė, kad jeigu aš prisipažinsiu, jį paleis.

Sutikau, nes maniau, kad jį išgelbėsiu, o mane į Maskvą nuveš gyvą. Maniau, kad vos ten atsidursiu, teismui pasakysiu tiesą, kad esu nekaltas. Bet teisėja neleido man šnekėti“, – pasakojo Z.Dadajevas.

Lefortovo sulaikymo centre apsilankiusiam žurnalistui jis taip pat pasakojo apie vieną liudininką, galintį patvirtinti jo alibi.

„Kas galėtų patvirtinti, kad esu nekaltas? Taip, kitas žmogus buvo su manimi, Ali Matijevas. Jis galėtų tai patvirtinti, bet kur jis yra?“ – kalbėjo sulaikytasis.

Visuomeninė stebėjimo komisija, su kuria kardomojo kalinimo įstaigoje apsilankė žurnalistas, taip pat susitiko su dar dviem įtariamaisiais – A. ir Š.Gubaševais.

Be to, versija, kad Z.Dadajevas B.Nemcovą nušovė dėl to, jog jis palaikė „Charlie Hebdo“ politiką, bliūkšta ir todėl, kad stebėjimo kameros Z.Dadajevą ir kitus sulaikytuosius buvo užfiksavusios pernai rudenį.

Ir ne bet kur, o prie B.Nemcovo namų.

O tai reikštų, kad prancūzų karikatūristus palaikiusį opozicijos politiką čečėnai sekė ir galbūt siekė nužudyti dar gerokai prieš šių metų sausį, kai Paryžiuje teroristai surengė išpuolį „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Kai vasario 27-ąją buvo sušaudytas B.Nemcovas, prezidento V.Putino aplinka iškart ėmė skleisti versiją, kad žmogžudystė buvo provokacija, kuria buvo siekiama suduoti smūgį Rusijos valdžiai.

Atsakys tik iešmininkai?

Vadinamojo Antimaidano lyderiai praėjusią savaitę tikino, kad opozicijos aktyvistą pašalino „jo prižiūrėtojai Amerikoje“. Net Tyrimų komitetas oficialiai svarstė, kad galėjo mirtinai susipykti opozicijos lyderiai.

Visa tai nieko nauja. Ir anksčiau, kai tik Rusijoje būdavo nužudomas žinomas opozicijos atstovas ar žurnalistas, aukšti pareigūnai lyg tarp kitko prasitardavo, kad diskredituoti V.Putiną siekiančių užsakovų reikia ieškoti užsienyje.

„Pildosi blogiausi nuogąstavimai – atsakyti turės iešmininkas, o tikrieji B.Nemcovo nužudymo užsakovai liks laisvėje, – „Twitter“ rašė I.Jašinas. – Ši absurdiška versija paranki Kremliui ir pridengia nuo smūgio V.Putiną.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.