JAV Jutos valstija gali grįžti prie mirties bausmės sušaudant

Jutos valstija – vienintelė JAV, kurioje per pastaruosius 40 metų buvo įvykdyta mirties bausmė sušaudant. Tokios laukinių Vakarų laikus primenančios nuteistųjų egzekucijos gali sugrįžti.

Mirti nuteistiems kaliniams paprastai suleidžiamos mirtinos injekcijos.<br>„Twitter“ nuotr.
Mirti nuteistiems kaliniams paprastai suleidžiamos mirtinos injekcijos.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Mar 12, 2015, 7:27 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 9:41 PM

Priežastis – galimybė, kad valstija negaus reikiamų preparatų, kurie kaip mirtinas kokteilis suleidžiami mirties bausme nuteistiems nusikaltėliams.

Atsarginį variantą – egzekuciją sušaudant – respublikonų kontroliuojama Jutos valdžia patvirtino antradienio vakarą.

Tiesa, dar neaišku, ar teisės aktą patvirtins valstijos gubernatorius Gary Herbertas. Bet jei jis įstatymo nevetuos, Juta taps vienintele JAV valstija, kurioje nuteistieji myriop bus sušaudomi, jei pristigs preparatų mirtinoms injekcijoms.

Teisės aktą inicijavęs respublikonas Paulas Ray įsitikinęs, kad atsarginis variantas būtinas: „Būtų puiku, jei nekiltų problemų dėl mirtinų injekcijų. Bet jei susidurtume su nesklandumais, turėtume išeitį.“

Juta – viena iš kelių JAV valstijų, kurios norėtų įteisinti papildomų būdų įvykdyti mirties bausmę. Tokios diskusijos įsiplieskė pernai, kai Arizonoje vyro egzekucija užtruko beveik dvi valandas.

Visą šį laiką nuteistasis duso ir kankinosi, o mirtininko advokatai vėliau tvirtino, kad tinkamai nesuveikė naujas mirtinų vaistų mišinys.

Išbandyti naujoves, kurių saugiai patikrinti neįmanoma, ryžtamasi, nes iki tol daugelyje JAV valstijų naudoto kokteilio atsargos baigia išsekti.

Europos šalių vaistų gamintojai atsisako parduoti mirtinus preparatų mišinius amerikiečiams, taip parodydami savo požiūrį į mirties bausmę. Valstijoms trūksta natrio tiopentalio – anestetiko, kurio suleidus nuteistieji prieš mirtį praranda sąmonę.

O pagal mirties bausmės reglamentą daugumoje JAV valstijų nuteistieji neturi kankintis – mirtis turi ištikti akimirksniu. Be to, Amerikos konstitucinė teisė saugo piliečius nuo žiaurių, kankinančių bausmių.

Todėl, pavyzdžiui, Arkanzase ir Vajominge irgi svarstoma grįžti prie mirties bausmės sušaudant. Savo ruožtu Oklahomoje diskutuojama dėl galimybės egzekucijas vykdyti panaudojant azoto dujas.

Konservatyvi Jutos valstija anksčiau leisdavo mirti nuteistiems kaliniams pasirinkti egzekucijos būdą – būdavo galima ryžtis atsistoti prie sienos prieš šaulius.

2004 metais tokios praktikos buvo atsisakyta, tačiau dalis kalinių jau buvo nuteisti mirti būtent tokiu būdu, todėl paskutinė egzekucija sušaudant buvo įvykdyta 2010 metais. Ronnie Lee Gardnerį šautuvais „Winchester“ sušaudė penki policijos pareigūnai.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?