Žymūs Rusijos politikai ir žurnalistai – pasmerkti nužudyti?

Praėjusią savaitę Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pranešta, kad egzistuoja „nušauti planuojamų asmenų sąrašas“, kuriame įrašytos garsių žurnalistų ir politikų pavardės. Naujienų portalas censor.net.ua, remdamasis leidinio „Novaja gazeta" tyrimu, rašo, kad prie kiekvieno asmens „dirba“ viena ar dvi žudikų grupės.

M.Chodorkovskis.<br>RIA Novosti nuotr.
M.Chodorkovskis.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-12 12:50, atnaujinta 2018-01-10 20:33

„Praėjusios savaitės viduryje Rusijos prezidentui teisėsauga pranešė viską, ką tuo metu buvo išsiaiškinusi. Teigta, kad iš tiesų egzistuoja „nušauti planuojamų asmenų sąrašas“, į kurį, be Boriso Nemcovo, įtraukti Aleksejus Venediktovas, Michailas Chodorkovskis ir turbūt Ksenija Sobčiak. Tikėtina, kad prie kiekvieno asmens iš šio sąrašo dirba ne viena grupė, o, kaip įprasta žudikams iš Čečėnijos, mažiausiai dvi“, – rašoma „Novaja gazeta" tyrime.

Tyrime tikinta, kad Rusijos prezidentui žinomos organizatorių ir kai kurių B.Nemcovo žudikų pavardės.

„Tai nėra Dadajevas. Organizatoriaus vardas Ruslanas, rangas – majoras. Jo pavardė žinoma prezidentui ir tai jį pirmadienį apklausė Grozne, bet neleido tokios informacijos nutekinti spaudai. Buvo tik užsiminta, kad artimas Ruslano giminaitis – aukšto rango čečėnų saugumo pajėgų kariškis, – teigiama straipsnyje. – Jo pavardė žinoma ir mums, tačiau jos neskelbsime, atsižvelgdami į nekaltumo prezumpciją. Ši pavardė žinoma jau dešimtims, jei ne šimtams VRM, FST ir TK darbuotojų.“

Straipsnyje minima, kad Ruslanas kadaise atliko tarnybą batalione „Šiaurė“ ir buvo ne kartą apdovanotas. Paskui išvyko į Maskvą, kur gyvena du jo dėdės.

„Vienas jų 2006 m. rudenį kartu su grupe draugų ir „žudiko rinkiniu“ bagažinėje buvo sulaikytas. Bagažinėje rado specialų snaiperio šautuvą, kuriuo galima peršauti šarvuotą automobilį“, – pasakojama tyrime ir teigiama, kad vėliau įkliuvusių teisėsaugai asmenų atvyko vaduoti FST pareigūnas ir vis buvo paleisti.

Minėtas Ruslano dėdė, kuris dabar politikoje, po kelerių metų apklaustas byloje dėl 2008 m. sausį dingusio kriminalinio pasaulio vadeivos ir artimo buvusio FST direktoriaus pavaduotojo Ruslano Atlangerijevo pažįstamo, kuris buvo išvežtas automobilio bagažinėje iš Maskvos į Čečėniją.

„Politikoje ir kitas Ruslano dėdė. Sprendžiant iš (bilietų pardavimo) sistemos „Sirena“, Ruslanas dažnai lydėdavo savo antrą aukštą postą užimantį giminaitį arba kaip apsaugininkas, arba kaip padėjėjas“, – rašo „Novaja gazeta“.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškimus apie nušauti pasmerktų asmenų sąrašą ir „Novaja gazeta" tyrimą TV laidos „Echo Moskvy“ eteryje pavadino absurdišku.

„Nežinau visų detalių iš teisėsaugos ir saugumo tarnybų ataskaitų. Jų neįmanoma paviešinti“, – sakė D.Peskovas. Jis taip pat pridūrė, kad klausimas apie nušauti ketinamų žurnalistų ir politikų sąrašą yra absurdiškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.