Religiniams fanatikams užtemimas pranašauja pasaulio pabaigą

Kai kuriems britams penktadienio saulės užtemimas yra ne įdomus astronominis fenomenas, o ženklas, kad pasaulio pabaiga – jau arti.

Kai kuriems britams penktadienio saulės užtemimas yra ne įdomus astronominis fenomenas, o ženklas, kad pasaulio pabaiga – jau arti.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kai kuriems britams penktadienio saulės užtemimas yra ne įdomus astronominis fenomenas, o ženklas, kad pasaulio pabaiga – jau arti.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2015, 10:32 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:16 PM

Saulės užtemimas, kuris Jungtinėje Karalystėje prasideda apie 9.30 val. ryto, šį kartą sutaps su pavasario lygiadieniu ir mėnulio priartėjimu prie Žemės.

Pastoriui Markui Blitzui toks reiškinys primena „vieną kartą per 100 tūkstančių metų“ įvyksiantį Šventojo Rašto įvykį.

„Kaip sako Biblija, dangus pasiųs žinią – Saulė aptems, o Mėnulis taps kraujo spalvos. Tada ateis didžioji ir baisioji Viešpaties diena“, – pranašavo pastorius.

Krikščioniško tinklapio „Root Source“ įkūrėjas Bobas O'Donellas Saulės užtemimą taip pat laiko Dievo siųstu ženklu.

„Pilnas užtemimas bus matomas Arktyje, bet ten negyvena daug žmonių. Todėl tikėtina, kad tai signalas visai žmonijai, o ne kažkam konkrečiai“, – dėstė pastorius.

Tačiau tai, kad Saulė užtems Europoje, jam siejasi su Islamo iškilimu tokiose šalyse kaip Jungtinė Karalystė ar Švedija. Europiečiai, anot B.O'Donello, turėtų susiprasti.

Tačiau ir kitose pasaulio šalyse Saulės užtemimai visada buvo pasitinkami su tam tikrais prietarais. Kinijoje mušami būgnai ir atliekami ritualai, turintys atbaidyti drakoną, kuris suėdė Saulę.

Indijoje nėščios moterys yra slepiamos namuose, nes Mėnulio šešėlis gali atnešti nelaimę visiems, kurie jį pamato.

Šiais laikais mes žinome, kad visiško užtemimo metu dingusi Saulė greitai grįš, tačiau žmonija ne visada buvo tuo įsitikinusi. Niekas to nemokėjo padaryti iki graikų, kurie VI amžiuje prieš Kristų išmoko numatyti, kada įvyks kitas Saulės užtemimas.

„Tačiau įsivaizduokite bendruomenę, gyvenančią lygumoje maždaug 1500 m. pr. Kr. Babilone arba Rytų Kinijoje. Jiems dangaus kūnai ir taip būdavo dievybės, o Saulė – šilumos ir gyvybės šaltinis. Kaip jie turėjo reaguoti, kai ji dingdavo arba iš jos šono būdavo iškandamas gabalas?“, – pasakoja Oksfordo universiteto mokslo istorijas Allanas Chapmanas.

Britų astronomas Nigelas Henbestas liūdi, kad kai kuriems žmonėms nuostabus reiškinys dar ir dabar yra apsupamas mistika ir į jį žiūrima neigiamai.

„Užtemimai Indijoje yra laikomi nelaimingu įvykiu, nuo kurio žmonės slepiasi namuose. Kaip mokslininkui man tai labai liūdna. Indams religiniai lyderiai nurodė, kad tai neša nesėkmę – net jei tai vyksta, tau liepiama į jį nežiūrėti“, – teigė astronomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.