Buvusi B. Clintono meilužė M. Lewinsky prabilo apie gėdą

Monica Lewinsky, praėjusio amžiaus pabaigoje išgarsėjusi dėl sekso Ovaliniame kambaryje Baltuosiuose rūmuose su JAV prezidentu Billu Clintonu, po ilgos pertraukos prabilo apie patyčias ir gėdą, kurią patyrė dėl šios istorijos.

M.Lewinsky kvietė susilaikyti nuo žiaurių patyčių internete ir kitiems rodyti daugiau atjautos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
M.Lewinsky kvietė susilaikyti nuo žiaurių patyčių internete ir kitiems rodyti daugiau atjautos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 1, 2015, 11:30 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 6:27 PM

„Nepraeina nė diena, kad man nebūtų primenama ši klaida, ir aš labai dėl jos gailiuosi. 1998 metais, po to, kai įklimpau į neįtikėtiną romaną, patekau į politikos, teisės ir žiniasklaidos dėmesio sūkurį, kokio dar nebuvome regėję“, – pasakojo moteris.

Savo kalboje, pavadintoje „Gėdos kaina“, ji pasakoja, ką reiškė atsidurti pirmojo skandalo, kurį išprovokavo internetas, aukos vietoje. Ji prisimena, kad tada jautėsi praradusi asmeninę reputaciją visame pasaulyje beveik akimirksniu. Po jos nuotykių su prezidentu ir jo cigaru, amerikiečiai garsųjį kambarį net buvo pradėję vadinti Oraliniu kabinetu.

Prisimindama savo patirtis, moteris juokavo, kad turbūt yra vienintelė keturiasdešimtmetė, nenorinti vėl būti 22 metų. Būtent tokio amžiaus būdama ji įsimylėjo savo vadovą – JAV prezidentą B.Clintoną – ir vėliau už tai buvo pasmerkta.

Privačių moters pokalbių įrašai buvo transliuojami per televiziją, o smulkiausios romano detalės analizuojamos viešai. Anot jos, tada jos patirtis neturėjo pavadinimo, bet dabar tai vadinama internetinėmis patyčiomis.

„Viešas pažeminimas buvo nepakeliamas. Gyvenimas tapo praktiškai nepakenčiamas. Buvau paženklinta kaip paleistuvė, kekšė, šliundra, ištvirkėlė, tuščiagalvė, ir, žinoma, „ta moteris“. Visiems buvo lengva pamiršti, kad „ta moteris“ yra tikra, turi sielą ir kadaise buvo nepalaužta“, – pasakojo ji. Anot buvusios Baltųjų rūmų praktikantės, pastaraisiais metais esame kur kas labiau pripratę prie patyčių kultūros ir dėl jos išaugimo kaltina internetą.

„Prieš 17 metų mes nė nenutuokėme, kur ši puiki nauja technologija mus nuves. Kasdien internete jauni žmonės nėra pasiruošę susidoroti su tuo, kad yra įžeidinėjami ir žeminami“, – kalbėjo M.Lewinsky.

Moteris atkreipė dėmesį į tai, kad pastaruoju metu patyčios internete yra tapusios kasdienio gyvenimo dalimi, o jų neiškenčiantys jaunuoliai kartais ryžtasi savižudybei.

M.Lewinsky teigė, kad jos mama ir po daug metų sunkiai išgyveno dėl pranešimų apie paauglius, kurie atėmė sau gyvybę dėl patyčių internete.

„Tai jai priminė tą laiką, kai ji kasnakt sėdėjo prie mano lovos, kai ji leisdavo man praustis tik atidarytomis vonios durimis ir kai abu mano tėvai bijojo, kad pažeminimas mane prives prie mirties tikrąja to žodžio prasme“, – savo istoriją pasakojo M. Lewinsky.

Ji renginio publiką kvietė susimąstyti ne tik apie išraiškos laisvę, bet ir atsakomybę už ją, bei pripažinti skirtumą tarp kalbėjimo su intencija ir pasisakymo dėmesiui atkreipti.

„Viešas žeminimas, kaip kruvinas sportas, turi būti sustabdytas. Mes visi nusipelnėme atjautos ir gyventi labiau užjaučiančiame pasaulyje tiek internete, tiek už jo ribų.“, – renginyje kalbėjo M.Lewinsky.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.