Europos neįtikino Kijevo tyrimas dėl žudynių

Kas atsakingas už kruvinus įvykius praėjusiais metais Kijeve, per Maidano protestus? Pagrįsto atsakymo į šį klausimą ukrainiečių tyrėjai taip ir nepateikė, o Europa liko nusivylusi.

Praėjusiais metais kruvinų susirėmimų su Ukrainos policijos pareigūnais metu galėjo žūti ir būti sužeisti daugiau žmonių, nei oficialiai pranešta.
Praėjusiais metais kruvinų susirėmimų su Ukrainos policijos pareigūnais metu galėjo žūti ir būti sužeisti daugiau žmonių, nei oficialiai pranešta.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

Apr 2, 2015, 8:49 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 6:06 PM

Dar 2013-ųjų pabaigoje kilę ir kelis mėnesius trukę protestai Kijeve prieš Viktoro Janukovyčiaus valdžią vis dar neduoda ramybės tų istorinių įvykių liudininkams, pareigūnams ir per kruvinus neramumus žuvusių žmonių artimiesiems.

Kas kaltas dėl susidorojimo su protestuotojais, smurto kurstymo ir galiausiai dešimčių žmonių žūties? Atsakymus į šiuos klausimus turėjo pateikti pačių ukrainiečių atliktas tyrimas. Bet jis, anot tarptautinių žmogaus teisių gynėjų, buvo toks nevykęs, kad negali būti laikomas net patenkinamu.

Europos Tarybos remta tarptautinė tyrėjų komanda paskelbė ataskaitą, kurioje kritikuojama Ukrainos valdžia, nesudariusi sąlygų atlikti nepriklausomo tyrimo. Anot britų teisininko ir buvusio Europos žmogaus teisių teismo prezidento Nicolo Bratzos, ukrainiečių tyrimas neatitiko Europos žmogaus teisių konvencijos standartų.

„Daugeliu atvejų pareigūnai tyrė savo pačių veiklą.

Pavyzdžiui, Vidaus reikalų ministerija tyrė nusikaltimus, kuriais kaltinami tai pačiai ministerijai priklausantys asmenys. Apie kokį skaidrumą galima kalbėti?“ – retoriškai klausė N.Bratza.

Jo teigimu, nepriklausoma tyrimo komisija Ukrainoje taip ir nebuvo suformuota, o oficialioje komisijoje buvo per mažai žmonių, kurie būtų pajėgūs kompetentingai ištirti šią sudėtingą bylą.

Kruvinų protestuotojų susirėmimų su pareigūnais metu, kukliausiais skaičiavimais, žuvo mažiausiai 78 demonstrantai ir 13 pareigūnų, tačiau manoma, kad aukų galėjo būti daugiau nei šimtas, o dar apie tūkstantį žmonių buvo sužeista.

Iki šiol Ukrainoje nerimsta sąmokslo teorijos, kas šaudė lemtingomis 2014-ųjų vasario dienomis, kai Kijeve aidėjo snaiperių šūviai.

Pareigūnai kratosi atsakomybės ir kaltina provokatorius iš protestuotojų pusės, o pastarieji žarstosi kaltinimais, kad šaudė Rusijos specialiųjų tarnybų žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.