Sudarė sąrašą: dėl tokio elgesio jus gali palaikyti teroristu

Nežinote, už ką oro uoste galite būti palaikytas teroristu? Paviešintame JAV transporto saugumo administracijos (TSA) kriterijų sąraše – keisčiausi bruožai, kuriuos turintys keleiviai gali būti apklausti.

Paaiškėjo, kad saugumo pareigūnų dėmesio oro uostuose gali sulaukti net tiesiog aplinkoje nesiorientuojantys asmenys.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Paaiškėjo, kad saugumo pareigūnų dėmesio oro uostuose gali sulaukti net tiesiog aplinkoje nesiorientuojantys asmenys.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Washington Post“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

Apr 3, 2015, 8:12 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:43 PM

Pagal šią prieštaringą elgesio nustatymo programą, pabalęs veidas dėl neseniai nuskustos barzdos, krenkštimas, žiovavimas ir universalūs sutrikimo ar baimės ženklai JAV oro uostų darbuotojams gali sukelti įtarimą.

Žiniasklaidai nutekintame dokumente nurodoma, kad įvairus elgesys vertinamas baudos taškais. Keturis taškus surinkusius keleivius oro uosto darbuotojai pasikviečia papildomai apžiūrėti, o šeši ir daugiau taškų garantuoja pokalbį su teisėsaugos pareigūnais.

Daugelis kriterijų yra būdingi niekuo nenusikaltusiam, bet nervingam keliautojui, tad norint išvengti įtarimų reikia tapti beveik robotu.

Atvykai į oro uostą pavėlavęs arba švilpauji artėdamas prie patikros punkto – gausi tašką.

Jeigu stengiesi koreguoti savo išvaizdą arba laikai tvirtai suėmęs savo krepšį, būsi nubaustas jau dviem taškais. Sutrikimas arba nesiorientavimas aplinkoje įvertinamas net trimis taškais.

Pagal šiuos kriterijus keleivis gali būti nusiųstas papildomai apžiūrėti, jeigu atvyko į oro uostą prieš pat išvykimo laiką ir pasimetė ieškodamas savo vartų. Toks nelaimėlis jau užsidirbo keturis baudos taškus.

Jam atsistojus į eilę prie keleivių patikros, vos keli brūkštelėjimai per plaukus gali grėsti rimtu pokalbiu su pareigūnais.

Agentai, pamatę tokius ženklus, gali atsirinkti įtartinus keleivius papildomai apžiūrėti – apieškoti, apklausti ar pasikalbėti su teisėsaugos darbuotojais.

Praėjusią savaitę 92 kriterijų sąrašą paviešinęs tinklalapis „The Intercept“ dokumentą gavo iš anoniminio šaltinio, kuris esą buvo susirūpinęs saugumo programos kokybe.

TSA niekada neatskleidė, koks keleivių elgesys patraukia dėmesį, tačiau programos kritikai įsitikinę, jog agentai įtariamuosius pasirenka dėl jų kilmės ar odos spalvos.

JAV pilietinių laisvių sąjungos (ACLU) advokatas Hugh Handeyside’as šiuos programos punktus pavadino visiškai absurdiškais.

Oro uostai daugeliui keliautojų sukelia stresą, nuovargį, jie sutrinka, o tai patiriantys žmonės TSA atrodo įtartini.

Tačiau tyrimai jau seniai įrodė, kad keleivių ketinimų vertinimas remiantis tam tikrais subjektyviais ir dažnai pasitaikančiais rodikliais tiesiog neveikia“, – sakė H.Handeyside’as.

TSA gina savo saugumo programą ir pabrėžia, kad tik dėl vieno išskirtinio elgesio bruožo keleivis negali būti papildomai tikrinamas.

„Elgesio vertinimas – tiktai viena TSA veiklos sričių, kuriomis siekiama atgrasyti, aptikti ir sustabdyti individus, keliančius grėsmę skrydžiui“, – teigė TSA atstovas.

Tiesa, Vyriausybės atskaitomybės tarnyba pernai suabejojo elgesio patikros efektyvumu ir pasiūlė JAV Kongresui sumažinti programos finansavimą.

Tarnyba paskelbė išvadą, kad žmogaus sugebėjimas atskirti įtartinus asmenis pagal konkrečius elgesio rodiklius prilygsta atsitiktinumui.

Už pilietines laisves kovojanti ACLU jau yra padavusi TSA į teismą dėl neatskleistų keleivių apžiūros programos kriterijų, tačiau dėl šio duomenų nutekinimo ieškinio atsiimti nežada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.