Programišiai nutekino prancūzų nacionalistų ir Kremliaus laiškus

Programišiai nutekino tūkstančius žinučių ir elektroninių laiškų, kuriais susirašinėjo Kremlius ir Prancūzijos kraštutinės dešinės partija „Nacionalinis frontas“, pranešė Prancūzijos naujienų portalas „Mediapart“. Laiškuose – užuominos apie Prancūzijos nacionalistų palaikymą Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai.

Jau nekartą kalbėta apie M.Le Pen palaikymą Rusijos veiksmams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jau nekartą kalbėta apie M.Le Pen palaikymą Rusijos veiksmams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:29 PM

Remiantis Prancūzijos dienraščio „Le Monde“ informacija, programišiai pavogtus laiškus paskelbė savo internetinėje svetainėje. Laiškuose kalba apie kraštutinių dešiniųjų lyderę Marine le Pen ir jos palaikymą Krymo aneksijai, kuri buvo įvykdyta Rusijos 2014 m. kovą.

Programišiai skelbia, kad tokie susirašinėjimai vyko tarp Kremliaus pareigūno, kurį jie įvardija Timuro Prokopenko vardu, ir vyro, kuris neva yra „rusų šaltinis“, turintis sąsają su pačia partijos lydere M.Le Pen.

Vyrai diskutuoja, kad reikia išsiaiškinti ar M.Le Pen parems Rusiją Kryme tapdama aneksijos „stebėtoja“.

„Mums jos labai reikia, aš sakiau viršininkui, kad tu galėtum tai su ja suderinti“, – rašo T.Prokopenko laiške turėdamas galvoje neteisėtai surengtą referendumą, kuris praėjusiais metais buvo rengtas prieš pat Krymo aneksiją.

Kitas asmuo patikina, kad „Nacionalinis frontas“ „tikrai pareikš oficialią savo poziciją dėl Krymo“.

Ir iš tiesų, praėjusiais metais vykusiame referendume dalyvavo ir neva tarptautinio stebėtojo rolę atliko „Nacionalinio fronto“ atstovas Aymericas Chauprade'as, tačiau partija neigė kaltinimus, kad jis ten dar ir patarinėjo užsienio politikos klausimais.

Kalbėdamas apie savo apsisprendimą dalyvauti Krymo referendume, A.Chauprade'as Rusijos žiniasklaidai tąsyk kalbėjo: „Manau, kad referendumas yra teisėtas. Mes juk kalbame apie ilgą istoriją. Mes kalbame apie rusus, apie buvusios SSRS teritorijas“.

Šių metų vasarį „Nacionalinio fronto“ lyderė M.Le Pen kalbėjosi su lenkų savaitraščiu „Do Rzeeczyin“ ir pareiškė, kad Prancūzija turėtų pripažinti Krymą Rusijos dalimi.

Gruodį lyderė atskleidė, kad jos partija gavo 9 mln. eurų paskolą iš vieno Rusijai priklausančio banko irtaip sukėlė įtarimų, kad prezidentas Vladimiras Putinas tyčia remia Europos kraštutinės dešinės partijas, kad destabilizuotų Europą.

Vis dėlto, pati M.Le Pen tikino, kad visi Prancūzijos bankai atsisakė skolinti jos partijai, todėl jai neliko nieko kito, kaip tik priimti pinigus iš Rusijos.

M.Le Pen praėjusiais metais kelis kartus lankėsi Maskvoje ir susitiko ten su Rusijos premjero pavaduotoju Dmitrijumi Rogozinu ir kitaip Kremliaus pareigūnais aptarti politikos klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.