Lenkų ministrą patraukė per tris valandas

To Lenkijos aukštojoje politikoje dar nebuvo – premjerė ir prezidentas vidaus reikalų ministro atstatydinimą patvirtino vos trys valandos po to, kai pasirodė jį kompromituojanti informacija.

C.Grabarczykas (nuotr.) paaukotas saugant B.Komorowskio reitingus.
C.Grabarczykas (nuotr.) paaukotas saugant B.Komorowskio reitingus.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

May 6, 2015, 8:09 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:42 PM

Premjerė Ewa Kopacz ir prezidentas Bronislawas Komorowskis taip skubiai nušalino ne bet ką, o 55 metų vidaus reikalų ministrą Cezary Grabarczyką – valdančiosios Piliečių platformos partijos (PPP) vicepirmininką.

Jis buvo nušalintas nuo pareigų praėjus vos trims valandoms po to, kai radijas RMF FM pranešė, kad dėl ryžto iškelti baudžiamąją bylą C.Grabarczykui dėl neteisėto pistoleto įsigijimo buvo nušalintas prokuroras Krzysztofas Drygas.

Nušalino landų prokurorą

K.Drygas tvirtino, kad C.Grabarczykas ginklą įsigijo neišlaikęs privalomo praktinio egzamino, – ministras tiesiog pažadėjo vienam Lodzės policijos darbuotojui pelningą darbą valstybinėje įmonėje.

Prokuroras įtarė, kad tokiu kyšiu C.Grabarczykas galėjo užtikrinti neteisėtą ginklų išdavimą ir keliems kolegoms politikams.

Bet tuomet K.Drygas, siekęs atlikti kratą C.Grabarczyko kabinete ir reikalavęs paviešinti slapta įrašytus šio politiko pokalbius su korumpuotu Lodzės policininku, buvo nušalintas nuo bylos tyrimo.

Nulėmė artėjantys rinkimai

Toks greitas ministro patraukimas nustebino šalies visuomenę, mat valdantieji iki tol sugebėdavo apginti kolegas ar vilkindavo jų nušalinimą net po kur kas didesnių skandalų.

Be to, C.Grabarczykas neigia savo kaltę ir tvirtina sutikęs atsistatydinti vien dėl to, kad nenorėjo pakenkti prezidentui B.Komorowskiui.

Politologai sutartinai pripažįsta, kad C.Grabarczykas tapo savotiška aplinkybių auka, mat jau sekmadienį vyks šalies prezidento rinkimai.

Ministras yra vienas B.Komorowskio rinkimų štabo vadovų, tad jam mesti kaltinimai galėjo pakenkti kandidatui.

B.Komorowskio štabas paniškai išsigando tokios antireklamos, nes kandidato reitingai ir šiaip yra rekordiškai nusmukę.

Naujausios „TNS Polska“ apklausos liudija, kad už B.Komorowskį ketina balsuoti tik 39 proc. rinkėjų – keliolika proc. mažiau nei prieš tris mėnesius.

Gali prireikti antrojo turo

Politologai prognozuoja, jog rinkimų nugalėtojui nustatyti prireiks antrojo turo, nors dar prieš keletą mėnesių daugelis jų teigė, jog B.Komorowskis antrajai kadencijai bus išrinktas jau per pirmąjį balsavimą.

Manoma, kad opozicijai per rinkimų kampaniją pavyko įtikinti dalį rinkėjų, jog B.Komorowskis nieko rimto nenuveikė, o prezidentūroje vien ilsėjosi klusniai vykdydamas PPP nurodymus.

B.Komorowskiui pakenkė ir tai, kad jis buvo įsitikinęs lengva pergale ir ilgai nesirūpino savo kampanija. Ji buvo pavėluota ir nuobodi.

Išsigandę, kad prezidentas gali apskritai nelaimėti rinkimų, jo šalininkai ėmė skleisti opozicijos kandidatus juodinančią informaciją.

Dėl to rinkimų kampanija virto ne dalykiškomis diskusijomis, o plūdimosi varžybomis, nustebinusiomis visuomenę ir greičiausiai labiausiai pakenkusiomis pačiam B.Komorowskiui.

Tiesa, galutine jo pergale kol kas beveik neabejojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.