Prancūzija karo pabaigos metines paminėjo Eliziejaus laukuose

Prie Triumfo arkos Paryžiuje prancūzai penktadienį paminėjo 70-ąsias pergalės prieš nacistinę

Savo kalboje Eliziejaus rūmuose F. Hollande'as prisiminė prancūzų pasipriešinimo judėjimą.<br>AP nuotr.
Savo kalboje Eliziejaus rūmuose F. Hollande'as prisiminė prancūzų pasipriešinimo judėjimą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 8, 2015, 5:24 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:05 PM

Prieš tai jis tradiciškai apsilankė prie Charles de Gaulle, per Antrąjį pasaulinį karą vadovavusio Prancūzijos egzilinei vyriausybei Londone, paminklo.

Savo kalboje Eliziejaus rūmuose F. Hollande'as prisiminė prancūzų pasipriešinimo judėjimą. „Pergalė gegužės 8-ąją nebuvo vienos tautos pergalė prieš kitą. Tai buvo idealo pergalė prieš totalitarinę ideologiją“, – sakė jis. Pasak F. Hollande'o, ir šiandien būtina kovoti su netolerancija. „Istorija yra ne nostalgija, ji yra pamoka ateičiai“, – pabrėžė prezidentas.

Eliziejaus laukuose 1945 metų gegužės 8-ąją tūkstančiai prancūzų šventė karo pabaigą. Tačiau priešingai nei liepos 14-ąją minimą Bastilijos paėmimo dieną, karo pabaigos iškilmės dabar daug žiūrovų nesutraukia, nors „Pergalės diena“ Prancūzijoje yra laisvadienis.

70-ųjų karo pabaigos metinių proga Paryžiuje lankėsi JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry. Kartu su prancūzų kolega Laurent'as Fabiusas jis ryte taip pat padėjo vainiką.

Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje metinės penktadienį paminėtos ir Vokietijos Bundestage. Parlamento pirmininkas Norbertas Lammertas pabrėžė Vakarų sąjungininkių ir Raudonosios armijos karių nuopelnus. Gegužės 8-oji visam žemynui buvo išlaisvinimo diena, sakė jis. Tačiau tai esą nebuvo „Vokietijos išsilaisvinimo diena“.

Mes šiandien prisimename milijonus beprecedentės naikinimo kampanijos aukų, pabrėžė M. Lamertas. Kartu jis padėkojo Vokietijos kaimyninėms šalims už susitaikymą po 1945-ųjų. Iškilmingame posėdyje dalyvavo ir Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas bei kanclerė Angela Merkel.

Besąlygiška Vokietijos Vermachto kapituliacija 1945 metų gegužės 8-ąją Europoje baigėsi Antrasis pasaulinis karas. Azijoje jis dar truko iki Japonijos kapituliacijos 1945-ųjų rugsėjo 2-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.