Ukrainietis karo veteranas: „Rusai, broliai, ką jūs darote?“

Ukrainietis karo veteranas Ivanas Zalužnij per septynis dešimtmečius tapo dviejų karų liudininku. Jis tarnavo Raudonojoje armijoje ir kovėsi Stalingrado mūšyje Antrojo pasaulinio karo metais. 2014 m. I.Zalužnij anūkas, taip pat kariškis, buvo nužudytas per susirėmimus Rytų Ukrainoje. Artėjant 70-osioms Antrojo pasaulinio karo metinėms, veteranas pasakojo, negalintis patikėti tuo, kas vyksta Ukrainoje, rašo „Radio Free Europe“.

I.Zalužnij (dešinėje) ragina rusus atmerkti akis.<br>Reuters nuotr.
I.Zalužnij (dešinėje) ragina rusus atmerkti akis.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:56 PM

97 m. vyras visą gyvenimą nešiojosi kraupius prisiminimus iš karo lauko. Antrojo pasaulinio karo metais dalyvaudamas Stalingrado mūšyje jis buvo sunkiai sužeistas, matė, kaip žuvo daug jo bendražygių.

Dabar, praėjus 70 metų I.Zalužnij yra dar vieno karo liudininkas – to, kuris vyksta Rytų Ukrainoje. Susirėmimai tarp Ukrainos pajėgų ir prorusiškų separatistų praėjusiais metais pražudė vyro anūką, kuris buvo generolas Ukrainos nacionalinėje gvardijoje.

„Kai mes laidojome mano vienintelį anūką, mano dukters sūnų, buvo labai karšta diena. Jis žuvo 10 dieną, o mes jį palaidojome 13-ąją, – prisimena I.Zalužnij. – Aš dėvėjau savo karinę uniformą turėdamas tikslą.“ 

Karo veteranas pasakoja, kad į anūko laidotuves buvo susirinkę daug aukšto rango pareigūnų: regionų valdžios atstovai, aukšto rango kariškiai, miesto meras ir regiono vadovas.

„Aš paprašiau brigados vado, pulkininko, leisti man pirmajam tarti žodį, – prisiminė vyras. – Kai atsistojau kalbėti, aš pirmiausia pasakiau, kad šiais laikais jauni žmonės yra tikri patriotai. Aš nesakau, kad tik mano anūkas buvo herojus, tokių vaikų kaip jis – šimtai. Dauguma mūsų šalies jaunimo yra pasirengę ginti savo tėvynę. Bet mes negalime visų prarasti.“

„Tada aš jiems visiems pasakiau: „Rusai! Bičiuliai! Karo veteranai! Mano ginklo broliai, mano draugai! Ką jūs darote? Mes kartu kovėmės. Mes kartu dalijomės duoną. Mes 20 pasidalydavome vieną cigaretę. Mes kartu buvome apkasuose. O dabar? Mano brolių sūnūs nužudė mano anūką“, – savo žodžius prisiminė Antrojo pasaulinio karo veteranas.

Rusijos veiksmus kritikuojantis vyras pabrėžė: „Aš nekaltinu paprastų rusų. Tai vieno žmogaus kaltė – diktatoriaus. Tai (Vladimiras) Putinas ir jo bendrininkai atsiuntė čia rusus.“

„Rašykite, prabilkite ir sustabdykite tai. Kam reikia šito karo? – klausė I.Zalužnij. – Karas yra blogis, sielvartas ir ašaros.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.