Parade – įspūdinga ginkluotė ir V.Putino priekaištai JAV

Maskvos Raudonojoje aikštėje vyko pompastiškas karinis paradas minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare 70-ąsias metines, bet Vakarų šalių lyderiai ceremonijoje nedalyvavo dėl krizės Ukrainoje.

„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 9, 2015, 10:41 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 10:41 AM

Nauji tankai, didžiulės branduolinius užtaisus galinčių nešti raketų sistemos ir apie 16 tūkst. karių žygiavo šalia Kremliaus stebint prezidentui Vladimirui Putinui. Šį beatodairišką jėgos demonstravimą taip pat stebėjo kai kurių šalių – Kinijos, Kubos, Zimbabvės, Venesuelos – lyderiai.

Kartu su Rusijos pajėgomis parade žygiavo ir kitų šalių, tarp jų ir indų bei kinų, kariai. Pasibaigus karių paradui Raudonąja aikšte važiavo karinė technika, o virš jos akrobatinius triukus atliko karinių oro pajėgų lėktuvai. 

MiG-29 ir Su-25 naikintuvai virš Maskvos skrido suformuodami skaičių 70 – tiek metų praėjo nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. 

V.Putinas kartu su kitais pasaulio lyderiais po parado padėjo gėlių prie nežinomo kareivio kapo prie Kremliaus sienų. 

Nepraleido progos sukritikuoti

Rusijos prezidentas V.Putinas nepraleido progos įgelti ir JAV. Jis pareiškė, kad tarptautinio bendradarbiavimo esminių principų vis labiau nepaisoma, akivaizdžiai kritikuodamas Jungtines Valstijas.

Šeštadienį savo trumpoje kalboje V.Putinas pareiškė, kad tarptautinis bendradarbiavimas yra labai svarbus, bet „pastaraisiais dešimtmečiais stebėjome mėginimus kurti „vienapolį pasaulį“. Šį terminą Rusija dažnai vartoja kritikuodama Jungtines Valstijas dėl pastangų dominuoti pasaulio arenoje.

„Mes matome mėginimus sukurti vienapolį pasaulį. Matome, kaip vis stiprėja blokinis jėgos mąstymas. Visa tai kenkia pasaulinio vystymosi stabilumui“, – sakė V.Putinas savo kalboje ir pridūrė, kad būtina kurti lygaus visoms valstybėms saugumo sistemą.

„Ir mūsų bendru uždaviniu turi tapti visoms valstybėms lygaus saugumo sistemos kūrimas – sistemos, atitinkančios šiuolaikines grėsmes, pastatytos ant regioninio ir globalaus neblokinio pamato. Tik tada mes užtikrinsime taiką ir ramybę planetoje“, – sakė V.Putinas.

Žymūs svečiai

Didžiulės žmonių minios susirinko Maskvos centre dalyvauti didžiausiame Pergalės parade nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Šiomis eitynėmis siekiama dar labiau pakurstyti patriotinį užsidegimą ir pagerbti didžiules aukas, kurias šalis sudėjo karo metais.

Tačiau Kremliaus šou temdo krizė, kilusi dėl šiuo metu vykstančio konflikto Ukrainos ir pabloginusi Rusijos santykius su Vakarų šalimis labiausiai nuo Šaltojo karo. Maskva tapo Vakarų šalių sankcijų taikiniu dėl pernai įvykdytos Krymo aneksijos ir numanomo V.Putino indėlio kurstant kruviną separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.

Ryškiausi svečiai greta V.Putino ant pakylos – Jungtinių Tautų vadovas Ban Ki-moonas, Kinijos lyderis Xi Jinpingas, Indijos prezidentas Pranabas Mukherjee.

Renginyje dalyvavo ir Egipto prezidentas Abdelis Fattah al-Sisi, Kubos vadovas Raulis Castro, taip pat Venesuelos, Zimbavės ir Pietų Afrikos vadovai: Nicolas Maduro, Robertas Mugabe, Jacobas Zuma.

Tarp tūkstančių susirinkusiųjų pastebėtas ir garsus JAV kino aktorius Stevenas Seagalas.

Dalyvaujančiųjų renginyje ir jo vengiančiųjų sąraše atsispindi Kremliaus paieškos naujų sąjungininkų, kai Vakarai dėl įvykių Ukrainoje taiko Rusijai sankcijas.

V.Putinas kalbėjo apie A.Hitlerį

V.Putinas sakydamas kalbą pareiškė, kad Adolfo Hitlerio avantiūra tapo baisia pamoka pasauliui, ir paragino tarptautinę bendruomenę būti budrią.

„Hitlerio avantiūra tapo baisia pamoka visai pasaulio bendruomenei. Tuomet, praėjusio amžiaus 4-ajame dešimtmetyje, apsišvietusioji Europa ne iš karto įžvelgė nacizmo ideologijos mirtiną grėsmę“, – sakė Kremliaus vadovas.

„Ir šiandien, praėjus 70 metų, istorija vėl šaukiasi mūsų proto ir budrumo. Neturime užmiršti, kad rasinio pranašumo ir išskirtinumo idėja atvedė prie paties kruviniausio karo“, – pridūrė V.Putinas.

Padėkojo Vakarams

„Nusilenkiame visiems, kurie žūtbūtinai gynė kiekvieną gatvę, kiekvieną namą, kiekvieną Tėvynes ribą. Tiems, kurie žuvo įnirtinguose mūšiuose prie Maskvos ir Stalingrado, Kursko lanke ir prie Dniepro. Tiems, kurie mirė nuo bado ir šalčio nenugalėtame Leningrade; buvo nukankinti koncentracijos stovyklose, nelaisvėje, okupacijoje“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pažymėjo, kad tauta lenkia galvas prisimindama visus, negrįžusius iš karo.

Parado dalyviai ir svečiai stovėjo tylėdami pagerbdami žuvusiųjų Antrajame pasauliniame kare atminimą.

Vėliau jis padėkojo Jungtinėms Valstijoms, Didžiajai Britanijai ir Prancūzijai, kurios buvo Maskvos sąjungininkės Antrajame pasauliniame kare ir padėjo sutriuškinti nacistinę Vokietiją.

„Didžioji pergalė visada liks mūsų šalies istorijos didvyriška viršūne. Tačiau prisimename ir mūsų sąjungininkus antihitlerinėje koalicijoje“, – sakė V.Putinas.

„Dėkojame Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų žmonėms už jų indėlį į pergalę. Dėkojame antifašistams įvairiose šalyse, kurie pasiaukojamai kovojo partizanų būriuose ir pogrindyje – taip pat pačioje Vokietijoje“, – pridūrė Rusijos vadovas.  

Nauja ginkluotė

Rusija šeštadienį surengė pompastišką karinį paradą Maskvos Raudonojoje aikštėje minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare 70-ąsias metines ir šia proga demonstruoja kai kurias naujas ginkluotės sistemas.

Karybos naujienų savaitraštis „IHS Jane's Defence Weekly“ iš anksto pranešė, kad kai kurios parade pasirodysiančios šarvuotosios mašinos „atspindės didžiausius pokyčius Rusijos šarvuotųjų kovos mašinų šeimose nuo 7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių“.

Raudonojoje aikštėje buvo galima pamatyti naujausios kartos pagrindinius kovos tankus ir artilerijos sistemas.

Tankas T-14 „Armata“

Tankas „Armata“, kurio bokštelis valdomas elektroninių sistemų ir gali leisti raketas, vadinamas naujos Rusijos šarvuotųjų kovos mašinų kartos, kurioje vis plačiau naudojamos automatinės sistemos, flagmanu.

Trijų žmonių įgula dirba izoliuotoje kapsulėje tanko korpuso priekinėje dalyje, valdydama galingą 125 mm kalibro pagrindinę patranką, pagalbinę 30 mm kalibro patranką ir 12,7 mm kalibro kulkosvaidį.

Nors reiškiamas susirūpinimas dėl didelės savikainos, Rusijos kariškiai pranešė, kad pirmi naujieji tankai karinius dalinius pasieks šiais metais. Planuojama, kad modernių tankų „Armata“ bus pagaminta iš viso apie 2 300.

Giriamas kaip būsimas Rusijos pajėgų pasididžiavimas, „Armata“ pateko į apmaudų incidentą per Pergalės dienos parado repeticiją, kai vienas tankų įstrigo Raudonojoje aikštėje.

Artilerijos sistema „Koalicija“

Nauja savaeigė artilerijos sistema, pritaikyta naikinti nuo branduolinio ginklo poveikio apsaugotus priešo bunkerius ir įtvirtinimus, esančius už daugelio kilometrų, naudoja 152 mm kalibro haubicą ir sveria apie 55 tonas.

Šarvuotasis transporteris „Kurganec“

Naująją robotizuotų šarvuotųjų mašinų kartą papildysiantis vikšrinis šarvuotasis transporteris „Kurganec“ pakeis dabar naudojamas dar Sovietų Sąjungos laikais sukonstruotas mašinas. Pritaikytas saugiau gabenti pėstininkus į mūšio lauką 25 tonas sveriantis šarvuotis apginkluotas įgulos per atstumą valdomomis patrankomis arba kulkosvaidžiais. Ant jo taip pat gali būti sumontuoti didesnio kalibro pabūklai.

Šarvuotasis transporteris „Bumerang“

Šis aštuonratis šarvuotasis transporteris gali plaukti naudodamas gale įtaisytus sraigtus. Manoma, kad jis bus apginkluotas per atstumą valdomu automatiniu patrankos bokšteliu.

Prieštankinė sistema  „Kornet-D“

Atrodantis tarsi galingas džipas su įspūdinga garso sistema, tankų naikintojas „Kornet-D“ apginkluotas aštuoniomis valdomomis prieštankinėmis raketomis, sumontuotomis dviejuose keturvamzdžiuose paleidimo įrenginiuose.

Kita technika

Parade taip pat planuota parodyti įspūdingą tarpžemyninių balistinių raketų sistemą „Jars RS-24“, kurios raketos gali nešti branduolinius užtaisus.

Raudonojoje aikštėje taip pat važiavo raketų „žemė–oras“ sistemos „Buk“. Kijevas ir Vakarų šalys tvirtina, kad būtent tokia sistema buvo panaudota Ukrainos rytuose veikiančių prorusiškų separatistų, kai pernai liepą buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas, žuvo visi 298 laineryje buvę žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.