Pergalės dienos minėjimas – ir Ukrainoje, ir Baltarusijoje

Kijeve – Stalino portretai

Kijeve Pergalės diena buvo minima santūriai.<br>AP nuotr.
Kijeve Pergalės diena buvo minima santūriai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-05-09 17:10, atnaujinta 2018-01-04 10:08

Ši Antrojo pasaulinio karo metų sąjungininkų vienybės demonstracija labai skyrėsi nuo Maskvoje surengto karinio parado, kurį JAV ir dauguma Europos šalių boikotavo dėl Rusijos vaidmens Ukrainos konflikte.

Sakydamas kalbą parado pradžioje, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka sakė, kad „labai simboliška“, jog renginyje dalyvauja JAV ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų atstovai.

40 JAV oro pajėgų orkestro narių buvo tarp daugiau negu 5 000 parade žygiavusių karių.

Buvusi Sovietų Sąjungos respublika Baltarusija palaiko glaudžius ryšius su Rusija, bet A.Lukašenka stengiasi būti tarpininku tarp Maskvos ir Vakarų šalių, Minske vyko derybos dėl paliaubų Ukrainoje.

Kijeve – Stalino portretai

Tankai ir salvinės raketų ugnies sistemos šeštadienį riedėjo Ukrainos prorusiškų separatistų tvirtovės Donecko gatvėmis, minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare 70-ąsias metines.

Mėgdžiodami didžiulį karinį paradą, tuo pačiu laiku vykusį Maskvoje, apie 1,5 tūkst. separatistų kovotojų žygiavo nešdami raudonas sovietines vėliavas ir kelis Josifo Stalino portretus.

Separatistai, kuriuos, anot Vakarų šalių ir Kijevo, tiesiogiai kontroliuoja Kremlius, sako kovojantys prieš „fašistinę“ Ukrainos vyriausybę ir vaizduoja jau ilgiau negu metus nesiliaujantį konfliktą kaip Antrojo pasaulinio karo kautynių tęsinį.

„Priešais mus šiandien kovotojai, užgrūdinti mūšyje“, – sakė separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka, stovėdamas tribūnoje prie didžiulės Lenino statulos Donecko pagrindinėje aikštėje.

Parade pasirodė šeši tankai T-72, keli šarvuotieji transporteriai ir zenitinės ugnies sistemos, taip pat trys salvinės raketų ugnies sistemos „Grad“, iš kurių, kaip nurodo žmogaus teisių organizacijos, abi konflikto pusės šaudė į gyvenamąsias teritorijas.

Per renginį buvo dalijamos oranžinės ir juodos dryžuotos Georgijaus juostelės, Rusijoje tapusios populiariu pergalės Antrajame pasauliniame kare simboliu, o daugelis žmonių smerkė Kijevo valdžią, kuri sostinėje organizavo daug santūresnes atminimo ceremonijas.

„Visoje šalyje žmonės švenčia šią šventę – tik Kijeve apie tai užmiršo, – separatistų kovotojas Vladimiras sakė naujienų agentūrai AFP. – Kijevo valdžią reikia išsiųsti į pamišėlių namus.“

Tuo tarpu Ukrainos sostinėje provakarietiškų pažiūrų prezidentas Petro Porošenka vadovavo santūriam Pergalės dienos minėjimui, per kurį kariniai orkestrai surengė „Taikos eitynes“.

Tvyrant pagiežai dėl tebesitęsiančios krizės, Maskva ir Kijevas Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines šiemet mini labai skirtingai.

„Nebeketiname minėti šios dienos rusišku stiliumi, kai Pergalės diena šaltakraujiškai naudojama kaip pateisinimas ekspansionizmui“, – sakė P.Porošenka, padėjęs gėlių prie Nežinomo kareivio kapo.

Prezidentas pasmerkė mėginimus vaizduoti vyriausybę Kijeve kaip „fašistinį“ režimą ir žadėjo, kad Gegužės 9-oji toliau bus minima kaip diena, per kurią pagerbiami kovojusieji ir žuvusieji kare.

„Gerbdavome, gerbiame ir gerbsime mūsų senelių ir prosenelių karinius ir patriotinius žygdarbius“, – pabrėžė P.Porošenka.

Tačiau Kijevas taip pat supykdė Rusiją, pagerbdamas prieštaringai vertinamus Ukrainos nacionalistų kovotojus, kurie per karą kolaboravo su naciais, kaudamiesi su sovietinėmis pajėgomis, bet vėliau atsigręžė prieš vokiečius. Vadinamoji Ukrainos sukilėlių armija (UPA) taip pat yra kaltinama lenkų ir žydų žudymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.