Fidelio Castro apsaugininkas papasakojo apie slaptą jo gyvenimą

Save jis vaizdavo kaip liaudies žmogų, komunistą, kuris vengia turtų ir puošmenų. Tačiau iš tiesų Kubos lyderis Fidelis Castro gyveno slaptą gyvenimą ir buvo apsuptas prabangos.

Kubos lyderis F.Castro, anot jo buvusio apsaugininko, turėjo privačią salą.<br>„Reuters“ nuotr.
Kubos lyderis F.Castro, anot jo buvusio apsaugininko, turėjo privačią salą.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Daily Mail“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

May 12, 2015, 8:54 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:46 AM

Savo gyvenimą F.Castro akylai slėpė nuo vargstančių žmonių. Kol kubiečiai skurdo, po perversmo šalies vadovu tapęs F.Castro gyveno kaip karalius.

Jis turėjo privačią salą, kurioje buvo įkurtas restoranas ir baras ant vandens, sraigtasparnio nusileidimo aikštelė ir gyveno du egzotiški gyvūnai – delfinai. Saloje jis leisdavo daug laiko su žmona ir penkiais savo vaikais.

Tik artimiausi F.Castro aplinkos žmonės žinojo apie šį privatų diktatoriaus rojaus kampelį Havanos pietuose.

Dar mažiau žmonių ten buvo apsilankę. Vienas jų buvo Erichas Honeckeris – Rytų Vokietijos lyderis, vadovavęs iki Berlyno sienos griuvimo.

Natūralu, kad F.Castro norėjo savo gyvenimą nuslėpti. Suorganizavęs Kubos komunistinį perversmą jis buvo laikomas komunistinės lygybės vėliavnešiu. Niekas nė neįtarė, kad vyras savaitgaliais ilsisi prabangioje viloje ir rūkydamas cigarus gėrisi Karibų saulėlydžiais.

Apie lyderio gyvenimą savo naujoje knygoje „Dvilypis F.Castro gyvenimas“ papasakojo buvęs jo apsaugininkas. Juanas Reinaldo Sanchezas buvo šalia Kubos lyderio daugiau negu 17 metų. Vėliau jis nusivylė F.Castro veidmainiškumu ir norėjo išskristi gyventi į JAV.

Savo knygoje J.R.Sanchezas pasakoja, kad F.Castro salą atrado po to, kai 1961 m. JAV mėgino nuversti komunistinę Kubos valdžią per vadinamąją invaziją Kiaulių įlankoje. F.Castro tada apsilankė neramiame Pietų Kubos regione ir sužinojo apie atokią salą.

Netrukus saloje buvo pastatytas didžiulis namas ir įrengta prieplauka lyderio jachtai prišvartuoti. J.R.Sanchezas pasakojo, kad prieplaukoje buvo įrengtas plūduriuojantis baras, kuriame F.Castro rengdavo įspūdingus kepsnių vakarėlius, o netoliese plaukiodavo delfinai, su kuriais žaisdavo lyderio vaikai. Pats F.Castro labai mėgdavo žvejoti žeberklu.

„F.Castro žmonėms aiškindavo, kad po revoliucijos jis nebežinojo, ką reiškia poilsis ir laisvalaikis. Jis net viešai bjaurėdavosi buržuazinėmis atostogų tradicijomis. Tačiau visa tai buvo toli nuo tikrosios tiesos – rašė buvęs apsauginis memuaruose. – Nuo 1977-ųjų iki 1994-ųjų aš šimtus kartų jį lydėjau į salą, kartu dalyvavau žvejybos ir medžioklės ekspedicijose.“

J.R.Sanchezas teigė, kad viloje F.Castro kaupė ir milžinišką finansinį turtą, saloje turėjo dar 20 nekilnojamojo turto objektų.

Buvęs apsaugininkas taip pat atskleidė, kad lyderis pats rinko nusikaltėlius, kuriems leido išvykti į Floridą po to, kai JAV vyriausybė leido 100 tūkst. kubiečių čia gauti prieglobstį.

Užuot leidęs išvykti šeimoms, F.Castro į išvykstančių sąrašus įtraukė šalies kalinius – žudikus ir prievartautojus – bei psichiatrijos ligoninių pacientus.

F.Castro 2008 m. pasitraukė iš Kubos lyderio posto ir perdavė valdžią savo broliui Rauliui. Jis visą laiką stengėsi, kad tiesa apie dvilypį jo gyvenimą neišaiškėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.