Italų policija džiaugiasi būstine, įkurta nusikaltėlio viloje

Žymaus Italijos mafijos boso slėptuvė Sicilijoje paversta policijos nuovada. Toks simbolinis pokytis – smūgis organizuotoms mafijos gaujoms į paširdžius.

Italų policininkai džiaugiasi būstine, kuri įkurta buvusio nusikaltėlio viloje.<br>AP nuotr.
Italų policininkai džiaugiasi būstine, kuri įkurta buvusio nusikaltėlio viloje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2015, 8:50 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:46 AM

Italijos mafijos bosas Salvatore Riina, pravarde Pabaisa, buvo suimtas Sicilijos sostinėje Palerme daugiau nei prieš du dešimtmečius. Dabar paskutinėje šio mafiozo slėptuvėje – didžiulėje Sicilijos viloje įsikūrė policijos nuovada. Ironiška: mėginę sugauti didžiausią nusikaltėlį policininkai apsistojo ten, kur jį rado.

S.Riina, kaip teigta, vadovavo gaujai, kuri vykdė tarptautinę prekybą narkotikais.

Kaip manoma, jis buvo prikišęs nagus ir prie dviejų mafijai nepalankių prokurorų mirties.

Per nuovados atidarymo ceremoniją Italijos vidaus reikalų ministras Angelino Alfano kalbėjo, kad šis žingsnis turi simbolinę reikšmę kovojant su mafija.

„Esame stipresni nei mafija ir šiandien tai įrodėme, – kalbėjo ministras. – Mafijos nariai yra ne tik žudikai, bet ir mūsų ateities vagys, mūsų vilties plėšikai ir tokių mūsų žodyno žodžių kaip „garbė“, „šeima“ ir „pagarba“ naikintojai.

„Kad S.Riinos namai tampa policijos namais, – išskirtinis ženklas. Mafijai tai – didžiausias pažeminimas, kokį tik galima patirti“, – pabrėžė A.Alfano.

Atminimo lentoje prie įėjimo į nuovadą iškalti dviejų policininkų – Mario Trapassi ir Salvatore Bartolottos – vardai. Šie policininkai žuvo per mafijos išpuolį prieš teisėją Rocco Chinnici 1983 metais.

Pats S.Riina buvo suimtas tik po 10 metų, 1993-iaisiais. Kaip Sicilijos mafijos galva, jis buvo nuteistas dėl vadovavimo smurtiniam sukilimui prieš Italijos valstybę. Dabar dienas mafiozas leidžia kameroje, jam taikomas griežčiausias kalėjimo režimas.

Nors A.Alfano teigė, kad S.Riinos vilos atgavimas rodo „nepaprastą Italijos valdžios sėkmę“, tai kartu simbolizuoja ir šalies nesėkmes praeityje.

„Kažkodėl ji (vila) buvo palikta be priežiūros, ten įsibrovė S.Riinos žmonės, paėmė visus jo dokumentus ir net pakeitė interjerą. Iki šiol nė vienas dokumentas nepasiekė teisėsaugos“, – sakė Italijos studijų profesorius Johnas Dickie. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.