NATO ministrų susitikimas Turkijoje pradėtas griežta nata

Diplomatiškai griežtas Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu pasisakymas pradėjo NATO Užsienio reikalų ministrų susikimą Antalijoje. Susitikimo metu bus aptariamos saugumo problemos Artimuosiuose Rytuose ir Ukrainoje, bei apžvelgta „visapusiška NATO transformacija“.

M.Cavusoglu atkreipė dėmesį į didžiausias grėsmes.<br>AP nuotr.
M.Cavusoglu atkreipė dėmesį į didžiausias grėsmes.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė, specialiai lrytas.lt, Antalija, Turkija

May 12, 2015, 9:11 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 1:40 AM

M.Cavusoglu trumpai pristatęs dvi dienas truksiančio susitikimo programą sulaukė klausimų tiek dėl tiesiogiai Turkijos sienoms grėsmę keliančios Islamo Valstybės, tiek dėl Turkijos santykių su Rusija.

Situacijos Rytų Ukrainoje klausimas, M.Cavusoglu teigimu, turi būti sprendžiamas „per tiesioginį dialogą su Rusija“, kuri, anot ministro, pažeidžia Ukrainos suverenitetą, ir pažeidžia Krymo totorių žmogaus teises. Susitikime taip pat pažadėta kalbėti apie NATO ir Ukrainos „praktinį bendradarbiavimą“.

Anot Turkijos užsienio reikalų ministro, IS naudoja Turkiją kaip tranzito valstybę savo kovotojams, ir palygino padėtį ties pietrytinėmis šalies sienomis su Jungtinių Valstijų ir Meksikos pasienio situacija. M.Cavusoglu pabrėžia, kad Islamo Valstybės klausimas yra svarbus ne tik Turkijai ir visai NATO, bet ir Sirijos, Irako ateičiai.

Paklaustas, ar Turkija yra pasirengusi būti tarpininke tarp Rusijos ir Briuselio, ministras teigė, kad Turkija, nors ir turėdama pakankamai gerus santykius su Rusija, negali užmerkti akių prieš tai, kaip Rusija elgiasi su savo kaimynėmis Ukraina ir Gruzija. „Berlyno siena sugriuvo, tačiau mentalitetas išliko“, – teigė Turkijos užsienio reikalų ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.