J. Kerry ir V. Putino susitikime – švelnesnis tonas

Rusijos prezidento Vladimiro

J.Kerry (kairėje) ir V.Putinas susitiko Sočyje.<br>AP nuotr. iš archyvo
J.Kerry (kairėje) ir V.Putinas susitiko Sočyje.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 13, 2015, 9:42 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:55 AM

CNN pažymi, kad abi šalys įžvelgė teigiamų akimirkų. JAV senatorius Jamesas Rischas amerikiečių televizijai nurodė, esą sunku vesti derybas su rusais, kadangi šie itin atkakliai gina savo nacionalinius interesus.

Nors derybose nebuvo perversmo, tačiau jų tonas buvo kur kas „švelnesnis“, pažymėjo „Wall Street Journal“. J.Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas po susitikimo akcentavo, kad skirtumų tarp dviejų šalių dėl Ukrainos krizės išlieka, tačiau nurodė, kad pasinaudos visa savo įtaka ir bandys įtikinti visas puses bendradarbiauti taikos procese.

Rusijos prezidento patarėjas Jurijus Ušakovas antradienį teigė, kad Kremlius V. Putino ir J. Kerry derybas vertina ne kaip perversmą, bet laiko jas pirmaisiais tarpusavio supratimo ženklais. Patarėjas pažymėjo, kad Rusijai svarbu, jog dviejų šalių santykiai normalizuotųsi. Pasak jo, derybos buvo ilgos, atviros, gana draugiškos ir dalykiškos.

Ukrainos prezidento spaudos tarnyba trečiadienį pranešė, kad JAV valstybės sekretorius ir prezidentas Petro Porošenka telefonu aptarė tolesnius Minsko sutarties įgyvendinimo žingsnius. J. Kerry su Kijevo vadovu aptarė JAV valstybės sekretoriaus vizitą Sočyje.

J.Kerry trečiadienį pareiškė, kad dabar yra kritinis momentas, kai Rusija ir prorusiški separatistais gali įgyvendinti taikos susitarimą, turintį užbaigti kautynes Rytų Ukrainoje.

Kalbėdamas po antradienį vykusių savo derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, J.Kerry sakė per NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą Turkijoje, kad dabar yra „kritinis momentas Rusijos ir separatistų veiksmams, siekiant įgyvendinti Minsko susitarimą“, pasirašytą Baltarusijos sostinėje anksčiau šiais metais.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas taip pat perspėjo Rusija: „Dabar laikas veikti ... Reikia skubiai įgyvendinti Minsko susitarimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.