NATO įspėja Rusiją dėl atominio ginklo dislokavimo Kryme

Rengs pratybas

NATO vadovas J. Stoltenbergas įspėjo Rusiją.<br>AP nuotr.
NATO vadovas J. Stoltenbergas įspėjo Rusiją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-05-14 10:11, atnaujinta 2018-01-03 21:30

Ukraina ir sąjungininkai esą labai sunerimę dėl atitinkamų Rusijos vadovybės teiginių. Branduoliniai ginklai aneksuotame Krymo pusiasalyje gali sukelti naują nestabilumą Juodosios jūros regione, įspėjo J. Stoltenbergas Antalijoje vykstančiame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime.

NATO pajėgų vyriausiasis vadas Europoje Philipas Breedlove'as apkaltino Rusiją savo atominius ginklus Ukrainos krizėje naudojant kaip spaudimo priemonę kariniam aljansui. Branduolinės valstybės turėtų ne tik „atsakingai elgtis, bet ir rūpestingai rinkti žodžius“, – pabrėžė jis ministrų susitikime Turkijoje.

Rusija tuo tarpu pakartotinomis užuominomis apie savo branduolinį arsenalą esą nori pasiųsti žinią ir priversti NATO tiksliai apsvarstyti bet kokią reakciją į rusų veiksmus Ukrainoje. „Tai neatsakinga kalba branduolinei valstybei, – kritikavo generolas. – Tai nepadeda rimtose derybose“.

Rusijos vyriausybės atstovai ne kartą yra užsiminę apie šalies branduolinį arsenalą, kai Ukrainos krizėje didėjo įtampa su Vakarais. Prezidentas Vladimiras Putinas, pavyzdžiui, kovą pareiškė, jog Maskva buvo pasirengusi savo strateginėse raketinėse pajėgose paskelbti visišką parengti, kad užtikrintų Krymo aneksiją.

Rusijos ambasadorius Danijoje savo ruožtu grasino, kad danų karo laivai gali atsidurti Rusijos branduolinių raketų akiratyje, jei šalis prisijungs prie NATO raketinio skydo.

Rengs pratybas

Rusijos sausumos pajėgos šių metų antrojoje pusėje planuoja surengti bendrų karinių pratybų su kariais iš Baltarusijos, Kinijos, Indijos ir Mongolijos, informuoja „Laisvosios Europos radijas“.

Kremlius apie tai pranešė trečiadienį po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas Juodosios jūros kurorte Sočyje susitiko su aukšto rango Rusijos kariuomenės pareigūnais. Pareiškime nurodoma, kad pratybų metu dėmesys bus skiriamas taikos palaikymui ir antiteroristinei veiklai.

Maskva ypač siekia užmegzti glaudesnius ryšius su Kinija ir Indija po to, kai Rusijos santykiai su Vakarais pasiekė Šaltojo karo laikotarpio žemumas, šiai įvykdžius Krymo aneksiją ir pradėjus remti separatistus Ukrainos rytuose.

Kinijos ir Indijos prezidentai dalyvavo gegužės 9-ąją Raudonojoje aikštėje vykusiame kariniame parade, skirtame Rusijoje švenčiamai Pergalės dienai. Vakarų šalys šį renginį boikotavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.