Prancūzija pateikė Rusijai pasiūlymus dėl „Mistral“

Prancūzija parengė ir nusiuntė Rusijai dokumento projektą dėl „Mistral“ laivų sutarties nutraukimo. Apie tai pranešė dienraštis „Kommersant“, remdamasis šaltiniais karinio-techninio bendradarbiavimo srityje.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo laivus.<br>AP nuotr.
2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo laivus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS, ELTA ir lrytas.lt

May 15, 2015, 10:39 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:14 PM

Prancūzija siūlo Rusijai grąžinti apie 785 mln. eurų. „Rusija juos gaus tuo atveju, jei vyriausybė suteiks raštišką leidimą parduoti karinius laivus bet kuriai trečiajai šaliai be jokių išlygų“, rašo „Kommersant“.

Leidinys nurodo, kad Maskva nesutinka su tokiu siūlymu. Išlaidos ir nuostoliai, susiję su sulaužyta sutartimi, Maskvos skaičiavimais, siekia 1 163 mlrd. eurų. Rusija taip pat neketina suteikti jokių leidimų reeksportuoti laivų, kol jai nebus grąžinti pinigai.

„Variantas dėl sumos grąžinimo, kurį siūlo Prancūzija, mūsų visiškai netenkina. Premjero pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas jau apie tai informavo Prancūzijos gynybos ir nacionalinio saugumo sekretorių generolą Louis Gautier, kuris yra įgaliotas vesti derybas iš jų pusės. Šiuo metu jie ruošia savo argumentus“, – nurodė šaltinis.

Prancūzijos savaitraščio „Le Point“ skaičiavimais, „Mistral“ laivų sutarties anuliavimas Prancūzijai galėtų kainuoti 2-5 mlrd. eurų.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo laivus. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas – „Sevastopol“ – 2015-aisiais. Tačiau vėliau Eliziejaus rūmai pranešė, kad dėl neramumų Ukrainos rytuose „Mistral“ karo laivai Rusijos nepasieks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.