Šalis, kur senukus globoja ne užsieniečiai imigrantai, o robotai

Nemažai šalių susiduria su senėjimo problema. Japonijoje, kurios gyventojai yra vieni ilgaamžiškiausių, ši problema ypač opi. Todėl japonai vis sparčiau kuria robotus, kurie galės pakeisti trūkstamus darbininkus.

Ilgaamžiai japonai sensta, todėl darbuotojų šalyje nuolat mažėja. Senyvo amžiaus japonams dirbantys robotai yra nebe mokslinė fantastika, o realybė – robotai ilgaamžius ir linksmina, ir jiems padeda.
Ilgaamžiai japonai sensta, todėl darbuotojų šalyje nuolat mažėja. Senyvo amžiaus japonams dirbantys robotai yra nebe mokslinė fantastika, o realybė – robotai ilgaamžius ir linksmina, ir jiems padeda.
Ilgaamžiai japonai sensta, todėl darbuotojų šalyje nuolat mažėja. Senyvo amžiaus japonams dirbantys robotai yra nebe mokslinė fantastika, o realybė – robotai ilgaamžius ir linksmina, ir jiems padeda.<br>AFP nuotr.
Ilgaamžiai japonai sensta, todėl darbuotojų šalyje nuolat mažėja. Senyvo amžiaus japonams dirbantys robotai yra nebe mokslinė fantastika, o realybė – robotai ilgaamžius ir linksmina, ir jiems padeda.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

May 18, 2015, 8:20 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 6:32 AM

Prabangioje Tokijo universalinėje parduotuvėje „Mitsukoshi“ žmones stebina naujoji darbuotoja, kuri sutinka parduotuvės lankytojus.

Šios universalinės parduotuvės užuomazgos siekia tolimą praeitį. Parduotuvė jau veikė XVII amžiaus pabaigoje. Tiesa, tuo metu joje buvo pardavinėjami kimono.

Naujoji parduotuvės darbuotoja taip pat dėvi tradicinį japonišką kimono ir apstulbusiems lankytojams teikia reikiamą informaciją.

Darbuotojų – vis mažiau

Vargu ar 1600 metais parduotuvės įkūrėjai galėjo įsivaizduoti tokią darbuotoją. Ji labai panaši į tikrą žmogų, tačiau tai robotas. Roboto vardas yra Aiko Chihira. Jį pagamino bendrovė „Toshiba“. Aiko sukurta taip, kad atrodytų ir judėtų lyg gyvas žmogus.

Ji šioje parduotuvėje demonstruojama laikinai. „Toshiba“ teigia, kad Aiko Chihira turi 43 variklius, kurie leidžia jai judėti, kalbėti ženklų kalba ir net dainuoti.

Parduotuvės darbuotoja 43 metų Ayako Seiryu tvirtino nebijanti, kad ją pakeis robotas, nors Aiko Chihira atrodo kaip 32 metų moteris.

„Bendravimas yra labai svarbus. Mano privalumas tas, kad galiu iš tikrųjų kalbėtis su žmonėmis“, – aiškino A.Seiryu.

„Toshiba“ atstovas Hitoshi Tokuda pripažino, kad Aiko Chihira dar negali palaikyti pokalbio. Bet jis tvirtino, kad technologijos tobulėja labai sparčiai.

Tad vieną dieną robotai galės pakeisti žmones tam tikruose darbuose.

Ilgaamžiai japonai sensta, todėl darbuotojų šalyje nuolat mažėja. Vis daugiau bendrovių atlieka bandymus su robotais.

Japonai mano, kad robotai ateityje galės išspręsti šią problemą ir pakeisti trūkstamus darbuotojus.

Robotai po truputį pasirodo parduotuvėse ir bankuose, o netrukus atsiras ir viešbučiuose.

Robotai – tikri poliglotai

Bankas „Tokyo-Mitsubishi UFJ“ atlieka bandymus su Nao.  Šis robotas skirtas klientams aptarnauti. Jis gali atsakyti į pagrindinius klausimus 19 skirtingų kalbų. Robotas poliglotas gali praversti per 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes. Tuo metu bankas tikisi darbuotojų gretose turėti ir daugiau robotų.

Dar vienas tokių robotų pavyzdys yra Pepperis. Šis robotas humanoidas gali šnekučiuotis su klientais. Humanoidai kai kuriomis fizinėmis savybėmis primena žmones: jie turi rankas, kojas ir galvą. Bet, skirtingai nei Aiko Chihira, jie atrodo kaip robotai.

Pepperis Tokijo parduotuvėse atsirado jau praėjusiais metais.  Šio roboto gamintojas „Softbank“ tikisi, kad ateityje jis galėtų tapti šeimos robotu.

Mieliau nei užsieniečiai

Negana to, Japonijos teminiame parke „Huis Ten Bosh“ duris atvers viešbutis, kurio įkūrėjai darbuotojų gretose ketina turėti net 10 robotų. Ateityje jie tikisi, kad net 90 proc. viešbučio paslaugų teiks mechaniniai darbuotojai.

Vis dėlto tai, kas šiandien atrodo lyg smagi naujovė, tautai vis labiau senstant ateityje gali tapti būtinybe. Negana to, japonai yra labai konservatyvūs. Slaugos namus valdanti bendrovė „Orix Living“ atliko apklausą.

Jos rezultatai rodo, kad Japonijos senoliai slaugos namuose jaustųsi maloniau, jei vietoj užsieniečių slaugių jais rūpintųsi robotai.

Todėl, regis, šioje šalyje, kurioje vis mažėja gyventojų ir jaunų darbuotojų skaičius, o požiūris į imigraciją yra neigiamas, robotai ateityje taps vis svarbesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.