Britų parlamentas po rinkimų – daug įvairiapusiškesnis

Naujos sudėties Didžiosios

D.Cameronas toliau vadovaus vyriausybei.<br>AP nuotr. iš archyvo
D.Cameronas toliau vadovaus vyriausybei.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 19, 2015, 3:19 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 10:36 PM

Beveik trečdalį Bendruomenių Rūmų narių (29 proc.) sudaro moterys, užimančios 191 vietą 650 deputatų turinčiame parlamente, kuris pirmadienį oficialiai pradėjo darbą.

Po 2010-ųjų rinkimų moterys sudarė 22 proc. įstatymų leidėjų, o dar penkeriais metais anksčiau – kiek mažiau nei 20 procentų.

Juodaodžiai ar etninių mažumų atstovai sudaro 6,6 proc. Bendruomenių Rūmų narių (42 įstatymų leidėjai). Po 2010-ųjų rinkimų jų buvo 4,2 procento.

Vis dėlto šie skaičiai toli gražu neatspindi Jungtinės Karalystės visuomenės sandaros.

Įstatymų leidėjai, kurie identifikuoja save kaip gėjus, lesbietes ar biseksualus, naujajame parlamente sudaro 4,9 proc. (32 parlamentarai). Jų yra 6 daugiau nei buvo parlamente po 2010 metų rinkimų, ir šis skaičius panašus į bendrą padėtį visuomenėje, kur tokie asmenys sudaro 5-7 procentus.

„Britanijos parlamentas yra gėjiškiausias pasaulyje“, – praėjusią savaitę pažymėjo dienraštis „The Guardian“.

Škotijos nacionalinei partijai (SNP), kuri ankstesniame parlamente turėjo 6 savo atstovus, praėję rinkimai buvo itin sėkmingi ir dabar ji turi 56 parlamentarus, tarp kurių yra 20-metė Mhairi Black – jauniausia Britanijos parlamento narė nuo 1667 metų.

Įstatymų leidėjų amžiaus vidurkis yra 51 metai – vienais metais didesnis nei buvusio parlamento, nors šis rodiklis jau kelis dešimtmečius beveik nesikeičia ir siekia apie 50 metų.

Dabartinių įstatymų leidėjų išsilavinimas yra mažiau privilegijuotas nei buvusių parlamentarų, nurodo švietimo labdaros organizacija „Sutton Trust“.

Mažiau jų yra studijavę prestižiniuose Oksfordo ir Kembridžo universitetuose, taip pat mažiau – 23 proc. – lankė privačias mokyklas. Tarp konservatorių šis skaičius sudaro 48 procentus.

Londono meras Borisas Johnsonas, laikomas vienu iš labiausiai tikėtų kandidatų ateityje pakeisti Davidą Cameroną Konservatorių partijos lyderio poste, yra viena ryškiausių figūrų tarp naujųjų parlamento narių.

Buvę leiboristų ir liberalų demokratų lyderiai Edas Milibandas ir Nickas Cleggas, atsistatydinę po katastrofiško savo partijų pasirodymo rinkimuose, sugrįžo į Bendruomenių Rūmus, tačiau jau tik kaip eiliniai įstatymų leidėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.