Prezidento rinkimus Lenkijoje lydi skandalai

Lenkijos prezidento rinkimai vietoj prognozuotų nuobodžių virto vienais kovingiausių per visą istoriją. Iš pradžių – netikėtumai pirmajame rinkimų ture, o dabar ir skandalas prieš antrąjį balsavimą.

Perrinkimo atkakliai siekiantis dabartinis Lenkijos prezidentas B.Komorowskis bando įvairiausiais būdais patraukti į savo pusę šalies rinkėjus.<br>„Reuters“ nuotr.
Perrinkimo atkakliai siekiantis dabartinis Lenkijos prezidentas B.Komorowskis bando įvairiausiais būdais patraukti į savo pusę šalies rinkėjus.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

May 19, 2015, 8:20 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 2:44 AM

Kai surinkęs 34,76 proc. balsų pirmąjį turą netikėtai laimėjo 43 metų opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) kandidatas Andrzejus Duda, kadenciją baigiantis 62 metų Bronislawas Komorowskis pasijuto lyg sužeistas žvėris ir metėsi į puolimą.

Tokį įspūdį susidarė 10,6 milijono valstybinės televizijos TVP1 žiūrovų, sekmadienio vakare stebėjusių pirmą šių kandidatų tarpusavio debatų dvikovą.

Iki tol apsnūdusiu kandidatu vadintas B.Komorowskis ne tik pradėjo atakuoti varžovą agresyviais klausimais, bet ir nuolatos pertraukinėjo pastarojo pareiškimus, nepaisė žurnalistų raginimo laikytis taisyklių.

A.Duda dar bandė priekaištauti B.Komorowskiui, kad šis išsižadėjo pirmtako, aviakatastrofoje žuvusio Lecho Kaczynskio vykdytos užsienio politikos daugiausia dėmesio skirti jungiant kaimynines Baltijos ir Vidurio Europos valstybes.

Be to, buvo priekaištaujama dėl didėjančios emigracijos, valdžios atitrūkimo nuo paprastų piliečių ir jų problemų bei prasto kariuomenės parengimo.

B.Komorowskis daugumą kaltinimų taikliai atrėmė ir priminė, kad Lenkijos tarptautinė įtaka gerokai padidėjo, ekonomika auga ir nedarbas mažėja, kariuomenės finansavimas padvigubėjo. Vėliau B.Komorowskis efektingai priminė skandalingą A.Dudos grasinimą į kalėjimą sodinti dirbtiniu apvaisinimo būdu pastojusias moteris ir jo prieštaringus pareiškimus kitomis temomis.

B.Komorowskis savo priešininką apibūdino kaip nuolat pažiūras keičiantį, aklai partijos vado klausantį ir nekompetentingą politiką. A.Dudos kontrargumentai, kad B.Komorowskis atstovauja vien turtingiesiems, nesupranta jaunimo ir blokuoja permainas, nebuvo tokie efektyvūs.

Vis dėlto įgelti B.Komorowskiui pavyko netiesiogiai. A.Dudai palankus dešiniųjų žurnalas „Do Rzeczy“ paviešino slaptus įrašus, neva galinčius sukelti tarptautinį skandalą ir sukompromituoti valdančiąją Piliečių platformos partiją (PPP).

B.Komorowskis daug metų buvo PPP taryboje, ir ši partija remia jo kandidatūrą. „Do Rzeczy“ kaltina, kad buvęs vidaus reikalų ministras Bartlomiejus Sienkiewiczius prieš dvejus metus nurodė saugumiečiams padegti prie Rusijos ambasados stovinčią apsaugos policininkų būdelę.

Žurnalas paviešino Centrinio antikorupcinio biuro vado Pawelo Wojtuniko pokalbį su tuomete vicepremejere Elzbieta Bienkowska. Per pokalbį žvalgas ministrei teigė, jog apsaugos būdelė buvo padegta B.Sienkiewicziaus nurodymu.

Būdelė supleškėjo per lapkričio 11 d. nacionalistų rengiamą nepriklausomybės maršą, dėl to Rusija pareiškė oficialų protestą, o B.Komorowskis šalies vardu atsiprašė. Dalis komentatorių jau tada stebėjosi, kodėl policija nurodė demonstrantams žygiuoti pro ambasadą, bet neužtikrino jos apsaugos.

„Do Rzeczy“ spėja, kad vyriausybė siekė sukompromituoti nacionalistus ir juos užtariančią TTP, dėl to pati sugalvojo būdelės padegimą.

Tokio su B.Komorowskiu bandomo susieti skandalo pasekmes lenkai vertins jau šį sekmadienį eidami balsuoti.

Apklausos rodo, kad dabartinis vadovas 7 proc. atsilieka nuo A.Dudos, tačiau lenkus sociologai jau nuvylė, kai prieš pirmąjį turą buvo prognozuojama pergalė B.Komorowskiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.