Įspėja dėl naujų mūšių tarp Ukrainos kariuomenės ir separatistų

Nutraukė sutartis

ESBO įspėja apie naujus mūšius Rytų Ukrainoje.<br>AP nuotr.
ESBO įspėja apie naujus mūšius Rytų Ukrainoje.<br>AP nuotr.
ESBO įspėja dėl atsinaujinančių mūšių tarp Ukrainos kariuomenės ir separatistų šalies Rytuose.<br>AP nuotr.
ESBO įspėja dėl atsinaujinančių mūšių tarp Ukrainos kariuomenės ir separatistų šalies Rytuose.<br>AP nuotr.
ESBO įspėja apie naujus mūšius Rytų Ukrainoje.<br>AP nuotr.
ESBO įspėja apie naujus mūšius Rytų Ukrainoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 21, 2015, 8:58 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 10:23 AM

„Nerimą kelia tai, kad akivaizdžiai susirėmimai vyksta vis daugiau vietų“, – ketvirtadienį pareiškė ESBO misijos Ukrainoje vado pavaduotojas Aleksandras Hagas (Alexander Hug).

ESBO misijos tikslas yra kontroliuoti vasarį sutartų paliaubų įgyvendinimą. Tačiau nepaisant paliaubų, kurios turi pereiti į taikos procesą, kone kasdien palei fronto liniją vyksta mūšiai ir žūsta žmonės.

Ukrainos kariuomenės atstovas apkaltino separatistus naudojant ir sunkiąją ginkluotę, kuri, remiantis Minsko susitarimais, turi būti atitraukta iš kovų zonos. „Mūšių teritorija toliau plečiasi“, – sakė ir karinis atstovas Oleksandras Motusianikas.

Vakarai ir vyriausybė Kijeve kaltina Rusiją remiant separatistus ne tik ginklais, bet ir karias. Maskva tai neigia.

Nutraukė sutartis

Ukrainos parlamentas dėl karo Donbase nutraukė kelias karines sutartis su Rusija. Konkrečiai vadovybė Kijeve, be kita ko, uždraudė Rusijos kariuomenei per Ukrainos teritoriją gabenti atsargas į tarptautinės teisės požiūriu Moldovai priklausančią Padniestrę. Maskva griežtai sukritikavo šį žingsnį.

Padniestrės regionas, kuriame daugiausiai gyvena rusakalbiai, dešimto dešimtmečio pradžioje atsiskyrė nuo Moldovos. Nuo tada čia dislokuota šimtai vadinamųjų rusų taikdarių. Todėl krovinių gabenimo maršruto praradimas yra skaudus Rusijai. „Kito kelio į ten nėra“, – agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Didele balsų dauguma Aukščiausiosios Rados deputatai Kijeve balsavo už tai, kad būtų atšaukti iš viso penki susitarimai. Atitinkamo įstatymo rengėjai šį žingsnį pagrindė Rusijos įvykdyta neteisėta Krymo aneksija ir karu Rytų Ukrainoje. Jie apkaltino kaimyninę šalį „karine agresija“ bei Maskvai ištikimų separatistų rėmimu Donbase.

Dėl „antiteroristinės operacijos“ Donbase Ukraina, be to, laikinai sustabdė kai kurių tarptautinių žmogaus teisių deklaracijų nuostatų galiojimą. Pavyzdžiui, įtariamuosius bus galima laikyti suimtus ilgiau nei 72 valandas. Išplėsti ir teismų įgaliojimai, skelbia Ukrainos žiniasklaida. „Karas (su separatistais) verčia mus tai daryti“, – sakė parlamento pirmininko pavaduotoja Oksana Syrojed iš provakarietiškos koalicijos. Apie tai esą netrukus bus informuotos Jungtinės Tautos (JT) ir Europos Taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.