Rusija ruošiasi deportuoti užsienio aktyvistus

Teisme bus svarstomi dar du, kitų užsienio aktyvistų, atvejai.

Rusija ruošiasi deportuoti užsienio aktyvistus.<br>AP nuotr.
Rusija ruošiasi deportuoti užsienio aktyvistus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 21, 2015, 6:29 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 11:02 AM

Danijos, Vokietijos ir Latvijos piliečiai dalyvavo garsios rusų žmogaus teisių gynėjų grupės Komiteto prieš kankinimą ir Danijos instituto prieš kankinimą bendrai surengtame seminare Nižnij Novgorode.

Trečiadienį imigracijos pareigūnai įsiveržė į viešbutį šiame penktame pagal dydį Rusijos mieste, kuriame vyko šis renginys, ir išsivedė užsieniečius apklausai.

Ketvirtadienį Nižnij Novgorodo teismas nusprendė, kad vokietis psichologas Uwe Harlacheris atvyko į šalį turėdamas ne tą vizą, pranešė Komiteto prieš kankinimą vadovas Igoris Kaliapinas.

U.Harlacheris turėjo skaityti paskaitą apie kankinimų aukų psichologinę reabilitaciją renginyje – seminare kaip išvengti kankinimų.

Migracijos tarnybos atstovė Olga Zaiceva sakė naujienų agentūrai AFP, kad vokietis turi sumokėti 2 tūkst. rublių (apie 36 eurų) baudą ir per 10 parų išvykti iš Rusijos.

„Jis turėjo daugkartinę verslo vizą, bet, kadangi jis dalyvavo socialiniame politiniame renginyje, jam reikėjo pasirūpinti nuolatine humanitarine viza“, – paaiškino atstovė.

I.Kaliapinas skundėsi, kad pareigūnai nepaaiškino, kokios vizos reikalaujama.

Teisme bus svarstomi dar du, kitų užsienio aktyvistų, atvejai.

Rusijos migracijos pareigūnai dažnai nutraukia NVO renginius, jei juose dalyvauja užsieniečiai.

Pernai buvo deportuoti keturi amerikiečių studentai, dalyvavę konferencijoje vadybos tema. Rusijos pareigūnai tvirtino, kad jie turėję turistines vizas, bet nesielgę kaip turistai.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su Vokietijos ambasados Maskvoje atstove, pastaroji sakė žinanti apie U.Harlacherio atvejį tik iš žiniasklaidos ir kad nei jis, nei Rusijos pareigūnai dėl jo su ambasada nesusisiekė.

Komitetas prieš kankinimus rengia kampanijas prieš netinkamą elgesį su sulaikytais asmenimis policijos nuovadose ir kaliniais kalėjimuose. Ji yra viena iš nedaugelio Rusijos žmogaus teisių gynimo visuomeninių organizacijų, veikianti ir Čečėnijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.