Pigi namų renovacija azerams grasina mirtimi

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas mėgsta puikuotis tvarka jo valdomoje šalyje. Bet šio autokrato pasauliui rodomą idilę sugriovė pražūtingas gaisras viename Baku daugiabutyje.

Antradienį per didžiulį gaisrą viename Baku daugiabutyje žuvo 15 žmonių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Antradienį per didžiulį gaisrą viename Baku daugiabutyje žuvo 15 žmonių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-05-22 08:53, atnaujinta 2017-11-27 09:51

Antradienio tragedija pasiglemžė 15 žmonių gyvybę, o paprastai balsų prieš valdžią nekeliantys vietos gyventojai apkaltino būtent I.Aliyevo režimą, kuris sumanė pasipuikuoti prieš atvykėlius pigia apdaila gražindamas miesto namus.

Kai kuriuose Azerbaidžano sostinės rajonuose valdžios paraginti darbininkai jau pradėjo ardyti degias poliuretano izoliacijos plokštes nuo senstančių betoninių namų.

Kitur privačių namų savininkai patys ėmėsi plaktukais – o kai kur ir plikomis rankomis – daužyti birią medžiagą į gabalus.

„Kvaila tylėti. Turime jau veikti, – tokiais žodžiais prasidėjo skelbimas, kviečiantis 23 tūkst. azerų prisidėti prie fasadų naikinimo. – Turime išardyti šią idiotišką apdailą, nes dėl gyvenimo verta kautis.“

Sambrūzdis visiškai nenaudingas valdžiai, kuri ruošiasi po mėnesio vyksiančioms Europos žaidynėms – ambicingam I.Aliyevo projektui, kuriam, kaip teigiama, jau išleista daugiau nei 9 mlrd. eurų.

14 žmonių, tarp kurių – ir keli mažamečiai, antradienį užduso 16 aukštų name įsiplieskus ugniai. Dar viena moteris vėliau ligoninėje mirė nuo nudegimų, o pagalbos prireikė dar daugiau nei 60 žmonių.

Ugniagesiams prireikė daugiau nei keturių valandų, kad suvaldytų liepsnas. Prie degančio namo susirinkusi minia aiktelėjo iš siaubo, kai vienas žmogus iš gaisro apimto namo iššoko per langą.

Prezidentas, trečiadienį trumpai apsilankęs nelaimės vietoje, pranešė apie specialios komisijos, tirsiančios tragedijos priežastis, sukūrimą.

Tačiau pareigūnai jau suėmė Miryusifą Mahmudovą, kurio įmonė „Global Construction“ buvo atsakinga už namo renovaciją poliuretano plokštėmis.

Baku mero Hacibalos Abutalibovo teigimu, mieste dar stovi 120 namų, kurių fasadai dengti degiosiomis plokštėmis. Tačiau naujienų agentūra „Turan“ pranešė apie kelis kartus didesnį skaičių namų, kuriems šiuo metu yra kilęs pavojus.

Pirmieji nauji fasadai Baku pradėjo rastis prieš kelerius metus, kai Azerbaidžanas rengėsi pirmajam dideliam tarptautiniam renginiui šalyje – 2012 metų „Eurovizijos“ dainų konkursui.

Poliuretano plokštės naudojamos pastatų fasadams visame pasaulyje, tačiau gali kelti pavojų, jei yra netinkamai pritvirtintos.

Šią savaitę supleškėjusiame daugiabutyje tarp plokščių ir sienų buvo paliktas 30 centimetrų tarpas. Šioje kišenėje cirkuliuojantis oras kaip tik ir padėjo ugniai plisti tarp aukštų.

I.Aliyevas pasižadėjo išmontuoti visas dekoratyvines poliuretano plokštes, kurios dabar taip gąsdina azerus. Tačiau tik po to, kai pasibaigs jo kuruojamos Europos žaidynės.

Pastatų fasadai Baku turėtų būti dekoruojami vien akmeniu, tačiau valdžia ir čia nusprendė sutaupyti.

Poliuretano plokštės yra kur kas pigesnės ir lengviau pritvirtinamos. Taip pat jos leidžia sukurti laikinai tvarkingą miesto vaizdą, o tai dabar – prieš žaidynes – labiausiai ir rūpi I.Aliyevui.

Statybų sektorius Azerbaidžane yra viena sparčiausiai augančių pramonės šakų. Valdžios elitas investuoja į milžiniškus projektus – pavyzdžiui, 120 mln. eurų kainavusią koncertų areną „Crystal Palace“.

Dėl aplaidumo dabar kaltinama „Global Construction“ dažnai neišsisukdavo nuo įtarimų korupciniais ryšiais su valdžios atstovais.

Žurnalistė Xadija Ismayilova 2011 metais paviešino tyrimą, kuriame teigė, kad įmonė iš Tarptautinio Azerbaidžano banko gavo įtartinų paskolų, vertų 484 mln. eurų. Dabar žurnalistė jau sėdi už grotų.

Diktatorišku neretai pavadinamas I.Aliyevo režimas iš Vakarų sulaukia gausios kritikos dėl korupcijos ir žmogaus teisių pažeidimų.

Bet Azerbaidžanui iki šiol pavykdavo išlipti sausam iš balos dėl Europai svarbaus energetikos sektoriaus ir lobistų Vašingtone bei Briuselyje pastangų. („Radio Free Europe“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.