Airija metė iššūkį Bažnyčiai. Ar įvyks pokyčiai ir ten?

Airija – katalikiška valstybė, tačiau penktadienį šalies gyventojai referendume nutarė įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas. Keičiantis visuomenei pokyčių gali įvykti ir Katalikų bažnyčioje.

Airijos homoseksualai džiaugiasi – dabar jie galės tuoktis šalyje, kurioje puoselėjamos konservatyvios katalikiškos vertybės.<br>AFP nuotr.
Airijos homoseksualai džiaugiasi – dabar jie galės tuoktis šalyje, kurioje puoselėjamos konservatyvios katalikiškos vertybės.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„USA Today“ ir „Lietuvos rytas“

May 26, 2015, 8:27 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 3:06 PM

Istoriniame referendume ištartas tvirtas „taip“ homoseksualų santuokoms žymi ryškų pokytį Airijos visuomenėje. Už homoseksualių porų santuokas pasisakė net 62 procentai rinkėjų ir Airija tapo pirmąja valstybe pasaulyje, įteisinusia homoseksualų santuokas referendume.

Airijos atvejis išskirtinis dar ir todėl, kad šalyje vis dar stiprus Katalikų bažnyčios vaidmuo. Net 85 proc. airių 2011-ųjų apklausose teigė išpažįstantys šį tikėjimą, 90 proc. šalies mokyklų priklauso Bažnyčiai. Du kartus per dieną radijo ir televizijos eteryje gaudžia bažnyčių varpai.

Vis dėlto penktadienio referendumo rezultatai rodo, jog katalikai airiai išpažįsta liberalias vertybes. Keičiantis visuomenei naujų iššūkių kyla ir Katalikų bažnyčiai, kuri neabejotinai turės persvarstyti savo vietą airių visuomenėje.

„Mes negalime neigti realybės. Aš suprantu, kaip gėjai ir lesbietės šiandien jaučiasi. Jie mano, kad tai pakeis jų gyvenimą, – paskelbus penktadienio referendumo rezultatus kalbėjo Dublino arkivyskupas Diarmuidas Martinas, kuris referendume balsavo prieš homoseksualų santuokų įteisinimą. – Tai – socialinė revoliucija. Bažnyčiai dabar reikės atlikti realybės patikrinimą.“

Teisės profesorius Oranas Doyle’as aiškina, kad nors referendumo rezultatai žymi aiškią Airijos visuomenės sekuliarizaciją, nereikia daryti skubotų išvadų – religija airiams vis dar svarbi.

„Opoziciją konstitucinei pataisai daugiausia sudarė Katalikų bažnyčios atstovai ir kitos su ja susijusios religinės grupės.

Tai, kad jie surinko tik 38 proc. balsų, yra svarbu, – sakė O.Doyle’as, kuris pats yra homoseksualas. – Vis dėlto tai nereiškia, kad visuomenės nuomonė pasikeitė ir kitais klausimais, pavyzdžiui, dėl abortų. Šiuo atveju veikė jų jausmai homoseksualams, kuriuos jie pažįsta.“

Šiaip ar taip, daugelis referendumo šalininkų teigia, kad naujas sprendimas – tai naujas europietiškas gūsis airių įstatymams. Pastarieji dažnai nėjo koja kojon su kintančia Europos visuomene.

Homoseksualumas Airijoje buvo išbrauktas iš nusikaltimų sąrašo palyginti neseniai – tik 1993 metais.

Abortai iki šiol nelegalizuoti, išskyrus atvejus, kai motinos gyvybei gresia pavojus.

Skyrybos buvo įteisintos tiktai 1996-aisiais, o kontracepcija buvo nelegali iki 1980-ųjų.

Manoma, kad jauni rinkėjai buvo viena priežasčių, kodėl referendume buvo nubalsuota už gėjų santuokas.

„Pats laikas suprasti, ko nori airiai, – sakė Dubline studijuojanti Emily Neenan. – Mūsų visuomenė labai pasikeitė, o įstatymai to neatspindi.

Egzistuoja ryškus skirtumas tarp tų, kurie yra jauni, liberalūs ir atviri, ir pasenusio Katalikų bažnyčios požiūrio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.