Iškilminga karalienės kalba paskelbė JK parlamento darbo pradžią

Jungtinės Karalystės parlamentas darbą pradėjo karalienės Elizabeth II perskaityta kalba. Vyriausybės rengtoje kalboje daugiausiai dėmesio buvo skirta šalies ateičiai ES, naujų įstatymų projektams ir užsienio politikos tikslams.

Trečiadienį karalienė išdėstė D.Camerono planus surengti referendumą dėl šalies narystės Europos Sąjungoje iki 2017 metų pabaigos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Trečiadienį karalienė išdėstė D.Camerono planus surengti referendumą dėl šalies narystės Europos Sąjungoje iki 2017 metų pabaigos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2015, 3:01 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 7:32 AM

Trečiadienį karalienė išdėstė naujosios Davido Camerono vyriausybės planus surengti referendumą dėl šalies narystės Europos Sąjungoje iki 2017 metų pabaigos.

„Mano vyriausybė persvarstys Jungtinės Karalystės santykį su Europos Sąjunga ir sieks jos reformų, kurios atneš naudą visoms šalims narėms. Be to, bus priimtas įstatymas, leidžiantis iki 2017 metų pabaigos surengti referendumą dėl narystės Bendrijoje“, – vyriausybės parengtą kalbą skaitė Elizabeth II.

D.Camerono rimtą nusiteikimą šiuo klausimu taip pat pabrėžia sprendimas pateikti tą teisės aktą svarstyti parlamentui jau ketvirtadienį.

Premjeras rytoj pradės kelionę po Europos sostines, per kurią mėgins įtikinti ES partnerius palaikyti jo siūlomas Bendrijos reformas. D.Cameronas pirmiausiai susitiks su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u Paryžiuje ir Vokietijos kanclere Angela Merkel Berlyne.

D.Cameronas ir anksčiau sakė būsiantis pasiruošęs surengti referendumą dar iki 2017 metų, jeigu pavyktų anksti užbaigti derybas dėl ryšių su ES, kaip ragina kai kurie proeuropietiškos stovyklos veikėjai.

Tačiau jis taip pat teigė patiriantis spaudimą iš euroskeptiškų įstatymų leidėjų, kurie ragino premjerą prašyti daugiau ir neskubėti.

Karalienės perskaitytoje kalboje taip pat daug dėmesio buvo skirta užsienio politikai. Vyriausybė ketina ir toliau Jungtinę karalystę išlaikyti NATO operacijų frontuose, kovoti ir nugalėti terorizmą Artimuosiuose Rytuose.

Jungtinės Karalystės ministrų kabinetas pasižada toliau užtikrinti spaudimą Rusijai, kad ši gerbtų Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenumą, ir reikalauti pilno Minsko susitarimų vykdymo.

Vyriausybė taip pat žada daugiau dėmesio skirti kovai su ekstremizmu.

„Nauji įstatymai modernizuos teisinę bazę dėl komunikacijos duomenų, patobulins policijos ir nusikalstamosios teisės įstatymus ir uždraus naujosios kartos psichotropinių narkotikų vartojimą“, – sakė Elizabeth II.

Manoma, kad tarp keliamų sąlygų turėjo būti reikalavimas pertvarkyti ES žmogaus teisių politiką, siekiant susilpninti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) įtaką, bet kai kurie laikraščiai, likus kelioms valandoms iki karalienės kalbos, nurodė, kad tas projektas buvo atidėtas.

D.Camerono Konservatorių partija nesutaria dėl to plano, o laikraščiai paskelbė, kad premjeras žengė žingsnį atgal, siekdamas išvengti per ankstyvų kovų savo paties stovykloje.

Tai pirmoji kalba per daugiau nei 20 metų, kurią rašė tik iš Konservatorių partijos sudaryta vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.