Rusai savo pėdsakus Ukrainoje maskuoja krematoriumuose

Rusija taip beviltiškai mėgina nuslėpti savo įsitraukimą į karą Ukrainoje, kad savo žuvusius karius degina mobiliuose krematoriumuose, teigia JAV politikai, apsilankę karo zonoje šį pavasarį.

Rusija imasi pačių drastiškiausių priemonių, kas paslėptų savo karių buvimo Ukrainoje įrodymus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusija imasi pačių drastiškiausių priemonių, kas paslėptų savo karių buvimo Ukrainoje įrodymus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2015, 12:46 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 8:24 AM

Atstovų rūmų nariai „Bloomberg“ žurnalistui Joshui Roginui teigė, kad Ukrainoje jie pamatė patikimų įrodymų apie tokį Rusijos kariuomenės elgesį.

JAV ir NATO jau kurį laiką teigia, kad tūkstančiai Rusijos karių kaunasi separatistų gretose Rytų Ukrainoje, o Rusijos valdžia slepia ne tik jų buvimo ten faktą, bet ir tai, kad kai kurie kariai negrįžta namo.

„Rusijos lyderiams vis sunkiau sekasi nuslėpti, kad jų milžiniškas skaičius jų karių kaunasi – ir žūsta – Rytų Ukrainoje“, – kovo mėnesį sakė NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbow.

Dėl to Rusija imasi pačių drastiškiausių priemonių, kad paslėptų to įrodymus.

„Rusai savo aukas bando paslėpti su savimi atsiveždami mobilius krematoriumus. Jie savo įsitraukimą į karą slepia ne tik nuo pasaulio, bet ir nuo pačios rusų tautos“, – teigė JAV Atstovų rūmų ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas Macas Thornberry.

Politikas patvirtino matęs krematoriumų įkalčius, pateiktus ir ukrainietiškų, ir amerikietiškų šaltinių.

Kartu su M.Thornberry kovo mėnesį Ukrainoje lankėsi ir kitas komiteto narys ir buvęs jūrų laivyno pareigūnas Sethas Moultonas.

„Mes apie tai girdėjome iš įvairių šaltinių ten. Jų buvo pakankamai, kad galėtume laikyti šią informaciją teisinga“, – tvirtino S.Moultonas pabrėždamas, kad negali atskleisti JAV žvalgybos šaltinių.

Vis daugėja įrodymų apie rusų karius, žuvusius Ukrainos teritorijoje, o tai Vladimirui Putinui kelia problemų namuose. Rusijos ir Ukrainos tinklaraštininkai pildo sąrašus, kuriuose fiksuoja nukautus karius, jų buvimo vietas ir žūčių aplinkybes.

Rusijoje taip pat dygsta naujos organizacijos, atstovaujančios žuvusių karių šeimoms, kurios bando prasimušti pro V.Putino kuriamą tylos sieną.

„Rusams tikrai nepatinka jų namų frontas ir aukos, kurių pareikalavo šis karas. Tai, kad buvo nusileista iki jų pačių karių kūnų deginimo, yra siaubinga ir gėdinga“, – apgailestavo S.Moultonas.

Per pastaruosius kelis mėnesius jau buvo pasirodę nutekintų vaizdo įrašų ir nepatvirtintų pasakojimų apie kilnojamus krematoriumus. Tačiau iki šiol JAV įstatymų leidėjai nebuvo patvirtinę, kad ir šios šalies pareigūnus įtikino ši informacija.

Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentynas Nalyvaičenko sausio mėnesį sakė, kad septyni į vilkikus įmontuoti krematoriumai per keturias dienas įvažiavo į Ukrainą.

„Kiekvienas iš jų gali sudeginti iki 8-10 kūnų kasdien“, – anksčiau tvirtino ukrainietis.

Vašingtonui rusų karių aukos rodo retą V.Putino silpnybę, kuri turėtų būti išnaudojama tiekiant ginklus Ukrainos kariuomenei. Tokios pozicijos laikosi JAV karinių pajėgų vadas Europoje Philipas Breedlove'as, valstybės sekretorius Johnas Kerry ir daug kitų JAV politikų abiejose partijose. Tačiau Europa tam priešinasi. Kovo mėnesį JAV prezidentas Barackas Obama teigė vis dar svarstantis apie gynybos ginklų tiekimą Ukrainai. Po dviejų mėnesių jis vis dar nėra apsisprendęs.

Dėl šio delsimo JAV Kijevą aprūpino tik nekariniais ištekliais. Tačiau ir ši pagalba dažnai atvykdavo pavėluotai arba, kai kuriais atvejais, iš viso nepasiekdavo karių.

M.Thornberry teigimu, ukrainiečių apginklavimas padidintų kainą, kurią V.Putinas moka už savo agresiją. Kol jis jaučia, kad karas Ukrainoje nėra per brangus, jis yra linkęs jį tęsti.

Neseniai JAV Atstovų rūmai neseniai priėmė kitų metų gynybos biudžeto planą, kuriame palikta vietos paramai Ukrainos kariuomenei gynybiniais mirtinais ginklais.

„Mes darome viską, ką tik galime, kad pagreitintume procesą. Tačiau kaip mes galime priversti prezidentą leisti tiekti ginklus kitai šaliai, jeigu jis to nenori? Aš negaliu rasti nė vieno kito žmogaus, kuris būtų prieš tai nusistatęs taip, kaip B.Obama“, – apgailestavo M.Thornberry.

S.Moultonas pabrėžė, kad Vakarai turi moralinį įsipareigojimą padėti ukrainiečiams, kadangi dabartinėmis sąlygomis Ukrainos vyriausybės pajėgos tiesiog negali atsilaikyti prie Rusijos sunkiąją artileriją.

Anot politiko, jeigu V.Putinui nebus pasipriešinta dabar, jis taps tik agresyvesnis vėliau.

„Kai meškinas pabunda ir žiemos miego, jis nesuvalgo kelių mėlynių ir vėl neužmiega. Jis nori suvalgyti kažką daugiau“, – samprotavo S.Moultonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.