Bijote egzaminų? Britų jaunuolį kankina nejuokinga baimė

Geriau žūti nei laikyti egzaminus. Tokiu pasakymu studentai neretai perdeda kalbėdami apie savo baimes. Bet vienas jaunuolis, regis, nejuokavo – pasiryžo mirti, ir ne bet kaip, o baisiu būdu.

Z.Ashiqas taip bijojo egzaminų, kad nusprendė verčiau tapti teroristu.
Z.Ashiqas taip bijojo egzaminų, kad nusprendė verčiau tapti teroristu.
Daugiau nuotraukų (1)

„Daily Mail“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

May 28, 2015, 9:11 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 5:46 AM

Vienas egzaminų baimės kamuojamas jaunas Jungtinės Karalystės studentas nusprendė, kad mokslai jam per sunki našta, todėl nusprendė pasukti, kaip manė, lengvesniu keliu – tapti teroristu mirtininku ir pasitaikius pirmai progai susisprogdinti.

Tik to padaryti nespėjo, mat 20-metį Zakariyą Ashiqą jau kurį laiką sekė žvalgybos pareigūnai. Vaikiną, kelis sykius mėginusį patekti į Siriją ir prisijungti prie teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“, Turkijos ir Sirijos pasienyje sustabdė motina ir grąžino į gimtinę.

Čia Z.Ashiqo laukė pareigūnai, o dabar ir teismas. Būtent čia buvo išklausyti jaunuolio parodymai apie mažiausiai metus trukusius bandymus tapti teroristu mirtininku.

Pasekęs savo tėvu, kuris buvo radikalus pamokslininkas, Z.Ashiqas kelis sykius bandė pasiekti Siriją – vieną kartą per Turkiją, kitą – per Jordaniją. Tačiau visi bandymai buvo nesėkmingi.

Sučiupti būsimąjį teroristą padėjo jo viešai lieta nuoskauda draugams. Susirašinėdamas su draugais jis sakė esąs nusivylęs gyvenimu, labai nerimavęs dėl egzaminų.

Vaikinas parengiamųjų studijų metu krimto matematikos, fizikos ir kompiuterių dizaino mokslus. Jis jau buvo sulaukęs pasiūlymų stoti į kelis gerus universitetus, kur galėjo studijuoti mechaninę inžineriją, tačiau prieš tai reikėjo išlaikyti stojamuosius egzaminus.

Z.Ashiqas, baimindamasis nesėkmės, paniro į internetines pažinčių svetaines. Būtent čia jis sutiko „Islamo valstybės“ verbuotoją – teroristai dažnai naudojasi pažinčių portalais ir vilioja jaunuolius į savo gretas.

Z.Ashiqui buvo pažadėtas geras gyvenimas be rūpesčių, nuotykiai, atlyginimas, netgi žmona, tereikėjo atvykti į Siriją ir įstoti į „Islamo valstybės“ gretas.

„Nebėra gyvenimo be džihado. Jei tik sulauksiu galimybės, pasirinksiu kankinio kelią“, – taip po kurio laiko jau kalbėjo Z.Ashiqas. Kankiniais radikalūs musulmonai vadina ir savižudžius sprogdintojus, kurie susisprogdina priešininkų teritorijoje.

Ir nesvarbu, ar tai būtų karinis postas, ar mečetė, pilna civilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.